Extrém erősségű viharok jöhetnek

Kétszer nagyobb esély van egy szélsőséges hurrikánszezonra, mint az 1980-as években. 

2022. április 13., 15:34

Szerző:

Kétszer olyan valószínű, hogy beköszönt az extrém hurrikánok szezonja az atlanti térségében, mint az 1980-as években volt, írja a Guardian. A kutatók szerint az éghajlatváltozás fokozza a hurrikánok intenzitását, a megnövekedett csapadékmennyiség pedig akár katasztrófákhoz is vezethet.

A kutatásban hangsúlyozzák, az éghajlati válság a viharok erejét növelheti, így az ingatlanok és az emberéletek is veszélybe kerülhetnek a part menti területeken. Az elemzést készítő németországi és svájci kutatók azt írták, hogy a viharok növekvő aktivitását jelentősen befolyásolja az óceánok emelkedő hőmérséklete. „A tengerfelszín felmelegedése jelentősen hozzájárult a szélsőségesebb trópusi ciklonok szezonjaihoz, és ezáltal a halálos áldozatokhoz, a pusztításhoz és a trilliárd dolláros veszteségekhez az elmúlt négy évtizedben” – fogalmaztak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy bár a hurrikánok száma nem feltétlenül növekszik drasztikusan az éghajlatváltozás miatt, úgy tűnik, hogy a lefolyásuk erősebb és pusztítóbb lesz. 

A viharok hatásának fokozódását számos közelmúltbeli katasztrófában megfigyelték, köztük az 5-ös erősségű Maria hurrikán esetében, amely 2017-ben 174 mérföld/órás sebességet ért el, és hatalmas pusztítást végzett Puerto Ricóban. A héten közzétett kutatás megállapította, hogy a klímaválság következtében nőtt a csapadék mennyisége, ami szintén hozzájárul a viharok intenzívebbé válásához. A 2020-as hurrikánszezon tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy a globális felmelegedés 11 százalékkal növelte a csapadékmennyiséget ahhoz képest, mint amit az iparosodás előtti időkben vártak. Ez okozta többek között azt, hogy októberben több mint húsz ember halt meg New Yorkban és New Jerseyben az áradások következtében, sokan közülük a pincékben rekedtek, amikor a New Orleansban már pusztító Ida hurrikán utolsó löketei átvonultak az USA keleti részén. „Az éghajlatváltozásra gyakran távoli problémaként gondolnak, de az igazság az, hogy itt van velünk, és ezt az egyik legvilágosabban a szélsőséges időjárás változásain, például a hurrikánokon keresztül láthatjuk.” – mondta Kevin Reed, a Stony Brook Egyetem éghajlatkutatója.

Az idei atlanti hurrikánszezon –amely várhatóan a szokásosnál aktívabb lesz – június 1-én kezdődik és november 30-ig tart. 

(Kiemelt képünk: Fran Tribe amerikai nő kutyájával, Dave-vel összedőlt házának romjain, Houmában 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon. Fotó: Scott Clause / MTI/AP/The Daily Advertiser)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.