Klímaaktivisták Ferrarikhoz ragasztották magukat a Párizsi Autószalonon

Az Extinction Rebellion mozgalom aktivistái három Ferrarihoz ragasztották magukat a Párizsi Autószalonon, hogy ezzel tiltakozzanak az egyéni autóközlekedés ellen.

2022. október 22., 13:39

Szerző:

Az Extinction Rebellion (XR) aktivistái péntek este a Párizsi Autószalon Ferrari standjánál akcióztak, amely részeként három kiállított autóra ragasztották kezüket. Emellett három molinót is kifeszítettek, amelyen az állt, hogy „Az önpusztítás világa”. Az akciójukkal az egyéni autóközlekedés ellen tiltakoztak – írta a Daily Mail

A tüntetők csoportja egy Ferrari Mondialhoz, 360-hoz és egy F430hoz ragasztották magukat. A tucatnyi aktivista közül négyen a földön ültek, kezüket az autók motorháztetejére ragasztva.

Az XR szerint tizenegy aktivistájukat tartóztattak le a pénteki tüntetés után. A csoport az esemény után pár sorban arról írt, hogy percekig ragasztották magukat a Párizsi Autószalon standjához. Valamint elítélik a környezetszennyező iparágat, amit a zöld (elektromos) járművek segítségével próbálnak greenwashingolni.

A csoport azt szeretné elérni, hogy a vállalatok ne reklámozzák tovább autóikat, és azt kérik, hogy javuljon a tömegközlekedés.

 

Egy sajtóközleményben arról írtak, hogy az elektromos és hibrid járművek motorjai és akkumulátorai olyan anyagokból készülnek, amelyek elkészítése rendkívül költséges az emberi életek, az energia és a környezetszennyezés szempontjából.

Németországban is volt egy hasonló performansz

Napokkal ezelőtt egy németországi Porsche bemutatóterem padlójára ragasztotta magát több környezetvédő. Ők azt követelték a kormánytól, hogy szén-dioxid mentesítsék a német közlekedési ágazatot. A 9 fős csoport 24 órán át volt a kiállítóteremben, majd a hatóságok letartóztatták őket.

 

Az aktivisták közül néhányan éhségsztrájkoltak, míg mások arra panaszkodtak, hogy a Volkswagen megtagadta kérésüket, hogy kapjanak egy tálat, hogy „tisztességes módon” tudjanak vécére menni, miközben a padlóhoz voltak ragasztva.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.