Méreginjekcióval végezték ki az oklahomai gyilkost

A következő két évben az Oklahoma állami büntetésvégrehajtás további 24 halálos ítéletet tervez még végrehajtani.

2022. augusztus 26., 17:49

Szerző:

Oklahoma állam illetékes hatósága közölte, hogy az 50 éves James Coddington csütörtökön délelőtt 10 óra 16 perckor halt meg. Az elítélt az állam kormányzójához kegyelmi kérvénnyel fordult, aki azt szerdán elutasította.

Bepipult, mert nem kapott pénzt kokszra


A kivégzett férfi 1997-ben azért ölte meg áldozatát, egy 73 éves férfit, mert nem adott neki pénzt kokainra. Védői és jogi képviselői szerették volna életét megmenteni, terhelt gyermekkorára hivatkoztak és arra, hogy megbánta tettét a halálos ítélet végrehajtására várva.

Hullanak az elítéltek

Oklahoma állam hatóságai 2024 decemberéig 24 további halálos ítélet végrehajtását tervezik. Az államban a halálos ítéletek végrehajtását 2014-ben leállították, hogy felülvizsgálják a legsúlyosabb büntetés intézményét, és azért is, mert súlyos kétségek merültek fel a kivégzéshez használt méreginjekcióval kapcsolatba, miután egy kivégzés alkalmával az elítélt 43 percen át szenvedett a halál beállta előtt. A halálos ítéletek végrehajtását tavaly októberben folytatták.


Az Egyesült Államok szövetségi államai közül jelenleg 27-ben lehetséges a halálbüntetés kiszabása, ezek közül háromban kormányzói döntésre felfüggesztették a legsúlyosabb büntetés alkalmazását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: a kubai Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti állomáson lévő elhagyatott börtön)

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.