Sokáig tart még a háború a kiszivárgott titkosszolgálati jelentések szerint

A nemrégiben kiszivárgott dokumentumokaból az a kép rajzolódik ki, hogy a Pentagon szerint nem várható az orosz-ukrán háború gyors lezárása. 

2023. április 12., 17:30

Szerző:

Nem tudni, mennyire hitelesek azok az amerikai és NATO-dokumentumok, amelyek pár nappal ezelőtt szivárogtak ki, az viszont már biztos, hogy komoly ügyről van szó: az amerikai védelmi miniszter azt ígérte, minden követ megmozgatnak a titkos iratok kiszivárogtatójának megtalálására. A kedd esti összegzések szerint mintegy 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre a közelmúltban, jelentős részük az orosz-ukrán háborút érinti, többek között Ukrajna tervezett tavaszi ellentámadását, amely különösen aggasztóvá teszi az iratok napvilágra kerülését, akár érdemben is befolyásolhatják az ügy menetét. 

Az amerikai szálon a legfelsőbb katonai körökig ér a szivárogtatás, legalább néhány dokumentum állítólag a vezérkari főnökök jelentéseiből származik, ezeket az egyes hírszerzési szolgálatok legmagasabb katonai parancsnokaiból álló egyesített csoport készíti, amely tanácsokat ad az amerikai elnöknek is – írja a The Wall Street Journal alapján a Telex. Az első adag dokumentum március elején került fel egy minecraftos Discord üzenőfalra, egy újabb szivárgás pedig pénteken jelent meg a közösségi médiában. A dokumentumok közül legalább egyet meghamisítottak úgy, hogy minimalizálja a várható orosz és maximalizálja az ukrán veszteségeket. Egészen pontosan kicserélték az abban szereplő becsült számokat az oroszok által kommunikált számokra: jó 180 ezer fővel csökkentve az orosz, és közel 30 ezer fővel az ukrán áldozatok számát, amellyel az arányokat is megfordították. Éppen ezért jogosan felmerül a kérdés, hogy az egyébként eredetileg hitelesnek tűnő jelentések közül melyikbe nyúlhattak még bele.

A New York Times-nak nyilatkozó elemzők szerint – melyet szintén a Telex szemlézett – az ilyen módosításoknak a félretájékoztatás lehetett a célja, az olyan információk azonban, amelyek a várható fegyverszállításokról, csapatok és zászlóaljak erősségeiről és gyengeségeiről szólnak, valósnak tűnnek. Éppen ezért lehet érdekes az, hogy a CNN összeállítása szerint

a kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államok határozottan pesszimista forgatókönyvvel számolna a háború menetéről, kiemelik Ukrajna fegyverzetének és légvédelmének gyengeségeit, továbbá a jelenlegi patthelyzet több hónapos befagyásával számolnak. 

A titkosított dokumentumok közül több arra figyelmeztet, hogy Ukrajna középtávú légvédelmét a frontcsapatok védelmére „május 23-ig teljesen le kell csökkenteni”, ami arra utal, hogy Oroszország hamarosan légi fölényben lesz, amelynek viszont az lesz a következménye, hogy Ukrajna nem vagy nehezebben fogja tudni összegyűjteni szárazföldi csapatait, amely előfeltétele lenne a sikeres ellentámadásnak. 

Az iratokból kirajzolódó kép szerint az amerikai hírszerzés ugyanakkor azzal sem számol, hogy Oroszország könnyedén el tudná érni céljait:

az egyik titkosított dokumentum szerint meghiúsulni látszik Moszkva azon célja, hogy még ebben az évben elfoglalja a Donyec-medencét. 

A helyzetet ismerő tisztviselők azt mondták a CNN-nek, hogy a dokumentumok egy napi hírszerzési eligazítás részét képezik, amelyet a Pentagon magas rangú vezetőinek, köztük Mark Milley vezérkari főnökök egyesült testületének elnökének készítettek.

Mark Hertling nyugalmazott altábornagy, a CNN nemzetbiztonsági és katonai elemzője szerint a tervezett ellentámadás során Ukrajnát érintő kihívások már hetek óta egyértelműek, beleértve az új felszerelések és csapatok integrálásának szükségességét, valamint a megfelelő ellátási lánc biztosítását, éppen ezért nem gondolta, hogy a dokumentum kiszivárogtatása megváltoztatná Kijev terveit. „Semmit nem láttam az általam látott dokumentumokban, ami miatt parancsnokként megváltoztattam volna a terveimet” – mondta Hertling.

„Az oroszok tájékoztatást kaptak az egységek elhelyezkedéséről, valamint a lőszer- és felszerelési képességekről, de megkockáztatom azt, hogy az oroszok mindezt amúgy is tudták”

– fejtette ki. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy ukrán katona sétál egy elhunyt katonatársának emlékműve mellett a Donyeck melletti Szvetlodarszkban 2022. március 12-én. fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)