Végleg lezárták a brit hatóságok a II. Erzsébet ravatalához vezető sort

Se ki, se be, eddig lehetett a londoni Westminster Hallnál álló sorba beállni, hogy a közszemlére tett koporsó előtt lerójuk kegyeletünket. A Londonba utazó Joe Biden azért még oda fog férni.

2022. szeptember 17., 18:50

Szerző:

Végleg lezárták azt a sort, ahol a köznép is részvétét tudja nyilvánítani II. Erzsébet királynő londoni, Westminster Hallban felravatalozott koporsója előtt, közölte a brit kormány szombaton, az esti órákban a sajtóval. A sorok, amelyek szerda óta állnak Londonban, hogy a koporsó elé jussanak, még mindig olyan hosszúak, hogy új gyászolókat már nem akarnak a rendezők beengedni.

Még mindig nyitva van az úgynevezett „alternatív sor”, amelyet a mozgáskorlátozottak számára nyitottak meg, hogy ők is idejében sorra kerüljenek – közölte a Digitális Kulturális, Média- és Sportminisztérium. Joe Biden hivatala azonban bejelentette, az amerikai elnök még szombaton Londonba utazik, hogy ő is lerója kegyeletét a koporsó előtt. Ezt a még sorban állók szeptember 19-ig tudják megtenni, ekkor kerül sor az uralkodó ünnepélyes temetésére, amelyre a protokoll szerint csak az államfőket és házastársaikat hívták meg.

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök és férje fogják képviselni.

A sorban álló, gyakran 10-14 órát is várakozó gyászólókat szombaton Vilmos walesi herceg és III. Károly király köszöntötte a Westminster Hall előtt sorakozók körében, így próbálva beléjük lelket önteni.

Számos panasz érkezett a szervezésre, egy helyi tudósító szerint az iszonyatos sor, amely a közeli Green Parkig ér, annyira értelmetlenül megszervezett, hogy a logikus belépési pontokat is rendőrségi kordonokkal zárták el. Itt már a délutáni órákban sem volt érdemes megpróbálni csatlakozni a gyászolók tömegéhez.

(Kiemelt kép: Gyászolók tömege igyekszik bejutni a londoni Westminster Hallba, hogy végső búcsút vegyen II. Erzsébet királynő földi maradványaitól. Fotó: Kevin Dixie / Twitter)