Fél napot se volt hivatalban Svédország első női kormányfője

Magdalena Andersson alighanem negatív rekordot döntött néhány órás kormányzásával.

2021. november 24., 19:33

Szerző:

Ahogy arról szerdán már beszámoltunk, száz évvel azután, hogy a nők szavazati jogot kaptak Svédországban, először történt meg, hogy az országnak női kormányfője legyen, Magdalena Andersson személyében. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis Andersson néhány órával a kinevezése után lemondott a címéről, írja a BBC. A frissen kinevezett kormányfő azután mondott le, hogy a koalíciós partner kilépett a kétpárti kisebbségi kormányból, és a költségvetési vitában vereséget szenvedett.

„Nem akarok olyan kormányt vezetni, amelynek legitimitását meg lehet kérdőjelezni” – jelentette ki Andersson a vita után tartott sajtótájékoztatóján, írja a 444. A politikus szerint alkotmányos gyakorlat, hogy a koalíciós kormánynak le kell mondania, ha az egyik párt úgy dönt, hogy kilép a kormányból, de ő maga elkötelezett egy szociáldemokrata egypárti kormány vezetésében. „Annak ellenére, hogy a parlamenti helyzet változatlan, újra meg kell próbálni” – tette hozzá a kormányalakításra utalva. A svéd parlament két hétig tartó tárgyalásokat követően szerdán választotta meg az új kormányfőt, a svéd szociáldemokraták vezetőjét, aki korábban pénzügyminiszter volt.

(Kiemelt kép: Erik SIMANDER / TT NEWS AGENCY / AFP / Sweden OUT)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.