Kína megunhatta az USA-val való versengést

Kína a versengés felhagyására szólította fel az Egyesült Államokat. 

2022. február 22., 08:44

Szerző:

Vang Ji kínai külügyminiszter kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel telefonon folytatott egyeztetése során úgy vélekedett, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok nem definiálhatóak pusztán a versengés mentén, hiszen a két ország között együttműködés is folyik.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang elmondta: Washington új csendes-óceáni stratégiájában a térség legjelentősebb kihívásaként említette Kínát, ráadásul Tajvant is megpróbálta beépíteni a stratégiába.

A kínai külügyi tárca vezetője szerint ezekkel a lépésekkel Washington rossz jeleket küld Pekingnek. Hozzátette:

egyes amerikai tisztségviselők hosszú távú és heves versengést propagálnak Kínával, ám az – vélekedett Vang – nagy valószínűséggel teljes körű konfrontációhoz vezetne.

Kína ezért ismételten arra szólítja fel az Egyesült Államokat – mondta –, hogy tegyen konkrét lépéseket Joe Biden amerikai elnök vállalásaival összhangban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében. Vang Ji hangsúlyozta: Kína készen áll a nézeteltérések kezelésére és a kapcsolatok stabilizálására.

A közlemény szerint Blinken felidézte: Biden már többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra, nem kívánja megváltoztatni Kína rendszerét, ellenzi Tajvan függetlenségét, továbbá nem áll szándékában konfrontáció Kínával.

Az egyeztetés során Blinken gratulált Pekingnek a kínai fővárosban vasárnap zárult téli olimpiai játékok sikeres megrendezéséhez. Washington az ujgurokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos vádakra hivatkozva diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpiára vonatkozóan, így azon nem vett részt amerikai diplomáciai küldöttség.

(Kiemelt kép: Antony Blinken és Vang Ji 2021. október 31-én Rómában. Fotó: Tiziana FABI / POOL / AFP)

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.