Titokzatos kínai hajó tűnt fel ott, ahol nem kéne, újabb országok kezdhetnek aggódni

Az Egyesült Államok szerint a messzire kalandozó hajó a kínai hadsereghez tartozik, India szerint kémtevékenységet végez a szomszédukban. 

2022. augusztus 14., 07:38

Szerző:

Srí Lanka engedélyezte, hogy a Jüan Vang 5 kínai kutatóhajó, az amerikai és indiai aggodalmak ellenére, horgonyt vethessen Hambantota kikötőjében, amelyet Kína működtet – közölte a colombói külügyminisztérium szombaton.

Hambantotában található a szigetország legdélebbi kikötője. A Jüan Vang 5 augusztus 16-22. között tartózkodik Srí Lankán. Eredetileg augusztus 11-én érkezett volna, de Colombo az indiai aggodalmak miatt halogatta a kikötési engedély megadását. A külügyminisztérium közleménye szerint a hajó csak feltankol, és nem végez tudományos kutatást a Srí Lanka-i vizeken.

Az indiai kormány korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hajó esetleg katonai létesítményeit akarja kikémlelni. 

Külföldi biztonsági szakértők szerint a Jüan Vang 5 Kína legújabb generációs űrkutató hajóinak egyike, amelyet műholdak megfigyelésére használnak. India szerint valójában kettős felhasználású kémhajóról van szó.

Az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a Jüan Vang típusú hajókat a kínai hadsereg egyik részlege működteti.

A súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lankára Kína és India is igyekszik kiterjeszteni befolyását. India idén többet segített a szigetországnak, mint bármely más állam.

Újdelhi attól tart, hogy a rivális Kína katonai bázisként használhatja Hambantota kikötőjét. 

Kína több milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési hiteleket Srí Lankának, egyebek között a hambantotai kikötő megépítésére. Azonban Colombo nem tudta visszafizetni a tartozást, ezért 2017-ben 99 évre bérbe adta a kikötőt egy kínai vállalatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészetének egyik hajója műveleteket hajt végre a Tajvan-sziget körüli közös hadgyakorlat során, 2022. augusztus 6-án. Fotó: Lin Jian/Xinhua/AFP)