Kína kamikázedrónokkal fegyverezheti fel Oroszországot

A Der Spiegel információi szerint Peking – az Egyesült Államok és Németország figyelmeztetése ellenére – olyan csapásmérő drónok eladásáról tárgal Moszkvával, amelyeket akár már áprilisban bevethetnek az ukrajnai háborúban.

2023. február 24., 10:05

Szerző:

A múlt hétvégi Müncheni Biztonsági Konferencián Anthony Blinken „feszült hangvételű” megbeszélést folytatott Vang Ji kínai államtanácsossal, amely után az amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott az NBC-nek, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt a lehetőség miatt, hogy Kína fegyverszállítással támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját – emlékeztet a német hetilap. A felvetésre a kínai külügyminisztérium szóvivője dezinformációval vádolta meg Blinkent, a Der Spiegel azonban – saját információkra hivatkozva – azt írja, hogy Blinken gyanújánál is többről van szó:

Moszkva máris tárgyal a Hszien Pingo nevű kínai dróngyártóval.

A Hszien Pingo állítólag 100 darab ZT-180 drón legyártását és azok azelőtti tesztelését vállalta, mielőtt – legkésőbb 2023. áprilisában – leszállítaná az orosz védelmi minisztériumnrészére. 

Katonai szakértők szerint a ZT-180 35-50 kilogrammos robbanófej szállítására alkalmas.

A lap forrásai szerint, hogy a pilóta nélküli légi jármű kialakítása hasonló lehet az iráni Sahíd-136 kamikaze drónéhoz, amellyel az orosz megszálló erők lakóépületeket, erőműveket és távfűtési létesítményeket támadtak, amely támadások több polgári áldozatot is követeltek.

A lap úgy tudja, hogy a Hszien Pingo a továbbiakban alkatrészeket és know-how-t kíván leszállítani, melyek segítségével

Oroszország havonta mintegy 100 támadó drónt tudna önállóan legyártani.

Nem előzmények nélküli az orosz erők kínai támogatása

A Der Spiegel szerint Kína láthatóan már tavaly is tervezte, hogy a korábban ismertnél jóval jelentősebb támogatást nyújtson az orosz hadseregnek. A hetilap információi szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg irányítása alatt álló vállalatok cserealkatrészek szállítását tervezték az orosz Szu-27-es vadászrepülőgépekhez és más modellekhez. A jelentés – amelyre a Der Spiegel hivatkozik – szerint a cég a szállítási okmányok meghamisítására készül annak érdekében, hogy katonai repülőgépek alkatrészei a polgári repüléshez fűződő cserealkatrészeknek tűnjenek.

Januárban a NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be – emlékeztet a német lap –, hogy kínai cégeken keresztül holland mikrochipeket szállítottak az orosz védelmi iparnak. A jelentés szerint az ukrán erők által lefoglalt orosz támadófegyverekre, például rakétákra, helikopterekre és drónokra, illetve ezek maradványaira vonatkozó elemzés kimutatta, hogy a 27 ellenőrzött orosz fegyver közül 10-ben Hollandiából származó mikrochipeket alkalmaztak. 

A berlini kormánynak olyan információi is vannak, amelyek arra utalnak, hogy Kína az ukrajnai háború részeként olyan – kereskedelmi forgalomban is kapható – drónokat szállít orosz ügyfeleknek, amelyeket felderítési célokra is fel lehet használni. A katonai tisztviselők ezeket az eszközöket kettős felhasználásúnak nevezik, mivel polgári és katonai alkalmazásokban egyaránt hasznosak. A Der Spiegel birtokába jutott információk szerint ezeket a drónokat kínai ellenőrzés alatt álló import-export cégek szállítják az Egyesült Arab Emírségeken keresztül az orosz erőknek. Ez lehet az oka annak – írja a német lap –, hogy Olaf Scholz külön kitért a témára a Vang Jivel folytatott megbeszélése alkalmával, mely után úgy nyilatkozott a ZDF német közszolgálati televízó egyik adásában, hogy a találkozó során egyértelműen leszögezte: Németország elfogadhatatlannak tartja az orosz erők számára történő kínai fegyverszállítást. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Dróntámadás utáni mentési munkálatok Kijev belvárosában 2022. október 17-én. Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto/AFP)