Kína ismét megszólalt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat a politikai megoldás érdekében.

2022. március 2., 08:36

Szerző:

Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat az ukrajnai helyzet politikai megoldása érdekében - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán hivatali kollégájának Dmitro Kulebának kedd esti telefonbeszélgetésükben.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Kína rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését, és különös figyelmet fordít a válság civil áldozataira. A tárca vezetője hangsúlyozta: Peking álláspontja az ukrajnai válságot illetően "méltányos, átlátható és koherens".

„Mindig kiálltunk minden ország szuverenitása és területi egysége mellett”

– szögezte le.

Kína mindig úgy vélekedett, hogy egy ország biztonságát nem lehet mások biztonságának kárára szavatolni, a regionális biztonság pedig nem biztosítható katonai blokkok kibővítésével. A legsürgetőbb feladatként a helyszínen kialakult feszültségek mielőbbi enyhítését, valamint a konfliktus további fokozódásának és a helyzet feletti ellenőrzés esetleges elveszítésének elkerülését jelölte meg. Különösen fontosnak nevezte a civileket érintő károk és egy fenyegető humanitárius válság megelőzését, továbbá a humanitárius segély biztonságos és megfelelő időben történő eljuttatását.

A külügyminiszter köszönetet mondott az ukrán félnek az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárok evakuálásában nyújtott támogatásért, és az ott tartózkodó kínaiak biztonságának szavatolását kérte hivatali kollégájától.

A minisztérium közleménye szerint Kuleba azt mondta: az ukrán kormány kész intenzívebbé tenni a párbeszédet Pekinggel. Hozzátette: az ukrán fél arra számít, hogy Kína közvetítői erőfeszítései lehetővé teszik majd a tűzszünetet. Hangsúlyozta: Ukrajna számára elsődleges fontosságú a háború lezárása, az ukrán kormány pedig nyitott arra, hogy tárgyalások útján jussanak megegyezésre. Bár a jelenleg zajló tárgyalások nem zökkenőmentesek - tette hozzá, - Ukrajna megőrzi hidegvérét.

Az ukrán külügyminisztérium a telefonos egyeztetésről kiadott közleménye szerint Kuleba arra kérte a kínai felet, hogy az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataira támaszkodva vessen véget az Ukrajna elleni háborúnak. A kínai vezetés mindeddig elutasította az "invázió" megjelölést az orosz katonai akció leírására, és a nyugati világgal ellentétben nem ítélte el az orosz hadműveletet. Peking továbbá ellenezte a szankciók alkalmazását, és arról biztosította Oroszországot, hogy megérti "jogos biztonsági aggályait".

(Kiemelt képünk: Vang Ji kínai külügyminiszter, államtanácsos beszédet mond a 56. Müncheni Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián (MSC), a háromnapos rendezvény második napján, 2020. február 15-én. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.