Vége a külföldiek Covid-karanténjának Kínában

Kínában január 8-tól eltörlik az országba beutazókra a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében elrendelt karantént, és ezzel megszüntetik az utolsó fontosabb járványellenes korlátozást is az országban - jelentették be hétfőn a kínai egészségügyi hatóságok.

2022. december 26., 19:32

Szerző:

A karantén eltörlése után 48 óránál nem régebbi negatív covid-teszttel lehet majd belépni az országba.
Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte - Kínában ritkán látott - megmozdulásokat indítottak. A rendszeres tesztelési kötelezettséget már el is törölték, de jelenleg még érvényben van az a rendelkezés, hogy a külföldről érkezőknek nyolc napra karanténba kell vonulniuk.

A HK01 hongkongi hírportál arról számolt be, hogy a kínai hatóságok a gyakorlatban már enyhítettek is a karanténra vonatkozó szabályokon: a portál egyik munkatársa vasárnap érkezett Pekingbe, és a korábbi gyakorlattal ellentétben mentesült az arra kijelölt intézményben letöltendő ötnapos hatósági karantén alól, miután aláírta, hogy vállalja a házi karantént.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegekről azóta, hogy Peking enyhítette a korlátozásokat.

(Kiemelt kép: A hongkongi nemzetközi repülőtér 2022. októberében. Hongkong kormánya már korábban elrendelte a külföldiek kötelező covid-karanténjának eltörlését. Fotó: Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)