Kijevbe utazik a lengyel, litván és az észt elnök

Zelenszkijjel találkoznak, hogy támogatásukról biztosítsák az ukrán elnököt.

2022. április 13., 11:32

Szerző:

A lengyel, a litván, a lett és az észt elnök az ukrán fővárosba, Kijevbe utazott, hogy találkozzon Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte a lengyel államfő egyik tanácsadója. „Országaink támogatásukról biztosítják Ukrajnát és Zelenszkij elnököt” – írta Twitter-oldalán Jakub Kumoch, hozzátéve, hogy a program szervezője és „biztonsági felelőse” Lengyelország.

A litván elnök azt írta közösségi oldalán, Kijevbe tartunk a politikai támogatás és a katonai segítségnyújtás határozott üzenetével. Egyúttal biztosította nemzete támogatásáról a szabadságáért küzdő Ukrajnát.

A háború kitörése óta nem ez az első hasonló közös program, korábban a lengyel, a szlovén és a cseh miniszterelnökök vonatoztak el Kijevbe – a V4 országok vezetői közül egyedül Orbán Viktor maradt itthon, hogy a március 15-i állami ünnepségen vegyen részt.

Mióta az orosz erők elszivárogtak az ukrán főváros környékéről, megélénkültek a diplomáciai folyamatok: járt ott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – Eduard Heger szlovák miniszterelnök társaságában – és vasárnap Boris Johnson brit kormányfő is tiszteletét tette, írja a 444.

(Kiemelt kép: Twitter)