Kijev az orosz vezetők bíróság elé állítását sürgeti

A mai vasárnap, a háború 564. napja. 

2023. szeptember 10., 09:26

Szerző:

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba elítélte, hogy nem történt előrelépés az orosz vezetők felelősségre vonására hivatott bíróság létrehozása és a befagyasztott vagyon átadása terén. A diplomata szerint a G7-csoport „határozottan kiáll” egy ukrán jogszabályokon alapuló hibrid bíróság létrehozása mellett. Ez azonban nem tenné lehetővé Vlagyimir Putyin és más vezető orosz személyiségek mentelmi jogának megvonását, ami Kijev számára elfogadhatatlan – írja az mfor

Váratlanul az ukrán fővárosba érkezett szombaton Hajasi Josimasza japán külügyminiszter, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megállapodott arról, hogy a két ország biztonsági garanciákról kezd majd tárgyalásokat egymással, illetve együtt fog működni Ukrajna háború utáni gazdasági újjáépítésében is – jelentette be szombaton a tokiói külügyminisztérium. Japán csatlakozott azokhoz a nyugati országokhoz, amelyek támogatják Ukrajnát, hogy szanciókat vezessenek be Oroszország ellen. Eddig már több mint 7 milliárd dollár értékben nyújtott humanitárius segítséget Ukrajnának Japán. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának pacifista alkotmánya azt azonban nem teszi lehetővé, hogy is fegyvereket szállítson. Hajasi a háború kirobbanása óta először járt Kijevben.

A japán külügyminiszter az ukrán államfőnek ismételten megerősítette, hogy Tokió elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, és továbbra is érvényben tartja az Oroszország ellen bevezetett szigorú büntetőintézkedéseket. Hajasit több japán cég vezetője is elkísérte előre nem bejelentett kijevi látogatására. A tárcavezető tárgyalásain biztosította az ukrán vezetőket arról, hogy mind az állami, mind a magánszektor támogatni fogja az ukrán gazdaság újjáépítését. Erről a kérdésről Japánban a tervek szerint jövő év elején tartanak nemzetközi tanácskozást.

Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, Rusztem Umerov felszólította Kijev partnereit, hogy növeljék a nehézfegyverek szállítását az orosz erők elleni hosszú és nehéz ellentámadás közepette. „Hálásak vagyunk minden nyújtott támogatásért (…), több nehézfegyverre van szükségünk” – mondta Umerov egy szombaton nyilvánosságra hozott beszédében. 

(Kiemelt képünkön: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2023. szeptember 9-én készített és közzétett fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) kezet fog Joszimasza Hajaszi japán külügyminiszterrel (jobbra) a kijevi találkozójuk előtt. Fotó: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAN PRESS SERVICE / AFP)