Az ukránok szerint Szoledarnál még semminek sincs vége

Az éjszakai heves harcokat követően pénteken is kitartanak az ukrán katonák Szoledarnál – szögezte le Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter a közösségi médiában tett helyzetjelentésében. Az orosz védelmi tárca pénteken ugyanakkor arról számolt be, hogy teljesen elfoglalták a várost.

2023. január 13., 17:24

Szerző:

„Éjszaka Szoledarban heves összecsapások folytak” – írta a tárcavezető-helyettes a Telegram-oldalán. „Az ellenség szinte minden erejével a donyecki térség irányába fordult, és továbbra is intenzív támadásokat folytat. Harcosaink bátran próbálják megtartani védvonalaikat. Ez a háborúnak egy nehéz szakasza, de győzni fogunk” – fogalmazott Maljar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megígérte, hogy „mindent megad” hadseregének, amely továbbra is ellenáll az orosz támadásoknak Szoledarban és Bahmutban is. Az orosz védelmi tárca pénteken azt jelentette be, hogy a támadó orosz erők előző este teljes mértékben átvették az ellenőrzést Szoledar fölött

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, valamint az, hogy az orosz légideszant-alakulatok egy másik irányból rejtett manővert hajtottak végre, és az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák elsősegélyben részesítik sebesült bajtársukat egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án. Fotó: MTI/AP/Roman Chop)