Kijárási tilalom lépett életbe az ebolajárvány miatt

Ugandában az ebolajárvány miatt éjszakai kijárási tilalmat és a fertőzés gócpontjának számító, központi fekvésű Mubende és Kassanda körzetre vonatkozó zárlatot rendeltek el – jelentette be szombaton Yoweri Museveni ugandai elnök.

2022. október 16., 06:31

Szerző:

Mindemellett a fertőzés terjedésének megfékezésére bezárják az ima- és szórakozóhelyeket. Az intézkedések haladéktalanul életbe lépnek és egyelőre 21 napig lesznek hatályban. Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését, akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a fertőzést, mégpedig a vírus ritka szudáni variánsát. Az első áldozat az ország középső részén található Mubende régióban élt. Museveni szerint eddig 19 halálos áldozatot követelt a kór.

Ugandában korábban már több alkalommal tört ki ebolajárvány, 2000-ben több száz ember halt bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, amelyet vírusfertőzés okoz. Átlagosan a fertőzöttek mintegy fele hal meg a betegség következtében.

(Kiemelt fotónk: Ebola. Fotó: Thinkstock)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.