Kibékül Katar az Egyesült Arab Emírségekkel

Helyreállítja a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült Arab Emírségek és Katar, a két ország hároméves „mosolyszünetet” tartott.

2021. február 22., 19:15

Szerző:

Az Egyesült Arab Emírségek és Katar küldöttségei hétfőn Kuvaitban először találkoztak azóta, hogy múlt hónapban megállapodtak, véget vetnek a több mint hároméves diplomáciai "mosolyszünetnek" egymás között, jelentette az emírségek állami hírügynöksége, a WAM.

Szaúd-Arábia, az emírségek, Bahrein és Egyiptom vezetői a Perzsa-öböl menti országok januári csúcstalálkozón arról állapodtak meg a szaúdi el-Úlában, hogy helyreállítják Dohával a diplomáciai, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatokat, amelyeket 2017-ben szakítottak meg azt követően, hogy Katart a terrorizmus támogatásával vádolták meg, amit a dohai vezetés tagadott.

"Mindkét fél hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megőrizzék az öböl menti barátságot és testvériséget, közös cselekvési programokat dolgozzanak ki az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak és állampolgárainak érdekében, valamint a térségben stabilitást és jólétet teremtsenek" - írta a hírügynökség.

A januári megállapodás óta már újraindították a légi forgalmat és általában a közlekedést Katar és a négy fenti állam között, amelyek külön-külön tartanak találkozókat Dohával a kétoldalú kapcsolatokat érintő vitás ügyek megoldására.

Az emírségek egyik tisztviselője a januári megállapodást követően kijelentette, hogy a diplomáciai kapcsolatok visszaállítása időigényes feladat, mert az érdekelt feleknek helyre kell állítaniuk az egymás iránt bizalmat is.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)