Kevésbé hatékony a delta variáns ellen az egyik legnépszerűbb oltóanyag

Egy izraeli kutatás szerint a Pfizer-vakcina csak 64 százalékos védettséget ad ellene, míg a korábbi mutációk esetében 94,3 százalékban nyújtott biztonságot.

2021. július 5., 10:53

Szerző:

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint a delta variánsnál a Pfizer 64 százalékban akadályozta meg a fertőződést, ugyanakkor 93 százalékban elejét vette a súlyos megbetegedés kialakulásának. A delta variáns megjelenése előtt a Pfizer BioNtech vakcinája 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől – írta a Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja hétfőn. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak.

Az Indiából származó delta variáns okozta negyedik járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter tárgyalásokat kezdett a fokozottabb védelmet biztosító harmadik oltás felvételéről, először csak azok számára, akiknek a szervezete kevesebb ellenanyagot termelt, és korlátozó intézkedéseket is mérlegelnek a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó szűk körű kabinetben. Elsősorban a gyülekezési tilalom bevezetését fontolgatják valamilyen mértékben, s egyelőre főként a zárt térben együtt tartózkodó, oltatlan gyerekek számának korlátozása került szóba.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 662 344, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer gyógyszergyár és a BioNTech vakcinájával. Vasárnap 292 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami a mintegy 37 ezer elvégzett teszt 0,7 százalékát jelenti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az ország kórházaiban 63 beteget ápolnak a koronavírus okozta betegségekkel, közülük 34-en súlyos állapotban, 16-an lélegeztetőgépen vannak. A pandémia kezdete óta 842 969 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozó a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinájával olt egy férfit egy mobil klinikán Észak-Izraelben 2021. február 22-én. Fotó: Jalaa Marey / AFP)