Két országtól kért kikötési engedélyt a több száz migránst szállító hajó

A hatóságok még nem döntöttek.

2021. november 28., 06:38

Szerző:

Mintegy kétszáz migránst vettek fel szombat este az olasz parti őrség hajói Calabria partjainál a Jón-tengeren, írja az MTI. A vészjelzést a tengeri segélyhívó vonalat működtető Alarm Phone nevű szervezet adta le.

A műveletet, amelyet a dél-olasz Reggio Calabria városából hangoltak össze,

nagyban hátráltatták a rendkívül rossz időjárási körülmények. Az olasz hatóságok egyelőre nem döntöttek arról, melyik kikötőben szállhatnak partra az illegális bevándorlók.

Időközben a Sea Watch-4 német civilhajó 461 menedékkérővel a fedélzetén a szicíliai Augusta városánál várakozik kikötési engedélyre. A fedélzetet eddig két várandós nő hagyhatta csak el. A migránsok nyolcadik napja tartózkodnak a Sea Watch német civilszervezet hajóján, amely Olaszországtól és Máltától is kikötési engedélyt kért.

(Kiemelt kép: 2021. november 19-én a tengeri út túlélői sorakoznak fel a partra szálláshoz szükséges engedélyért. Fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.