Két külföldi, civil önkéntes is meghalt az Ukrajnát ért orosz csapásban

Orosz lövedékek találták el a furgont, amelyben a Road to Relief ukrán civil szervezet négy önkéntese utazott.

2023. szeptember 10., 19:08

Szerző:

Az Road to Relief csoport négy önkéntese, akik a sebesültek evakuálásában segítenek a frontmenti területekről, a furgonban rekedt, amikor az felborult és kigyulladt, miután lövedékek csapódtak be Csasziv Jar város közelében – közölte a szervezet az Instagram-oldalán. Az abcnews úgy tudja,hogy a kanadai Anthony Ihnat meghalt a támadásban, míg Ruben Mawick német egészségügyi önkéntes és Johan Mathias Thyr svéd önkéntes súlyosan megsebesült.

A Road to Relief hozzátette, hogy nem tudták kinyomozni a furgon negyedik utasának, Emma Igual spanyol állampolgárnak, a szervezet igazgatójának hollétét. Órákkal később José Manuel Albares spanyol külügyminiszter a spanyol médiának azt mondta, hogy a madridi hatóságok „szóbeli megerősítést” kaptak a 32 éves Igual haláláról.

Az önkéntesek azért voltak úton, hogy felmérjék a civilek szükségleteit Bakhmut külvárosában – közölte a Road to Relief,  utalva arra a keleti városra, amely a háború leghosszabb és legvéresebb csatáját élte át, mielőtt májusban Moszkva kezére került. Az ukrán erők megtartották Bakhmut nyugati külvárosait, és ellentámadást indítanak a térségben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gyulai Bence/168.hu)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.