Kényszertáplálják Mariusz Kamiński bebörtönzött lengyel ellenzéki képviselőt

Kényszertáplálást rendelt el a bíróság az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kamiński bebörtönözött ellenzéki képviselő számára – közölte szerdán Andrzej Duda lengyel elnök a davosi Világgazdasági Fórumon rendezett sajtóértekezletén.

2024. január 18., 08:11

Szerző:

A lengyel médiában közvetített sajtóértekezleten az államfő a Mariusz Kamińskifeleségétől szerdán szerzett információra hivatkozva elmondta: a kényszertáplálásról szóló bírósági döntést amiatt adták ki, hogy a képviselő egészségi állapota „már az életét is veszélyezteti”. Mariusz Kamiński, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter múlt hét szerdán kedett éhségsztrájkot börtönben.

Andrzej Duda felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt, hogy volt lengyel ombudsmanként „gondolkodjon el azon, amit tett”. Aláhúzta: éppen a főügyészen múlik Kaminski szabadon bocsátása, amiről a törvény szerint akár azonnal is dönthet. 

Mariusz Kaminskit és Maciek Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit 2015 márciusában nem jogerősen három évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal viselésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2007-ben a korrupcióellenes hivatal vezetőiként visszaéltek hivatali hatalmukkal. Andrzej Duda röviddel 2015. évi hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket. 

A legfelsőbb bíróság azonban 2023 júniusában új eljárást rendelt el az ügyükben. Decemberben a varsói kerületi bíróság jogerősen két évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot. A két képviselőt múlt kedden az elnöki palotában tartóztatták le, majd börtönbe vitték. Az elnök csütörtökön másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyükben, és azt kérte Adam Bodnartól, hogy az eljárás idejére helyezzék szabadlábra a két képviselőt. Bodnar hétfőn bejelentette: néhány napon belül lép az ügyben. 

A lengyel elnök arról is beszámolt szerdán, hogy a lengyel jogállamisági helyzetről, ezen belül Kaminski ügyéről Davosban beszélt Vera Jourovával, az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztossal. A találkozón bírálta az Európai Bizottságot amiatt, hogy nem reagál a jelenlegi lengyel kormány „kirívó jogsértéseire”. 

Jourová a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Dudával tisztázták álláspontjukat. „Amennyiben bizonyos reformok nincsenek összhangban az uniós joggal (...), akkor lépnünk kell, minden egyéb a tagállamokon múlik, ők döntsenek” – mondta Jourová. Hozzátette: „az olyan egyedi esetekre, mint amilyen a képviselők ügye, a bizottság nem reagál”.

(Kiemelt képünk: Egy tüntető a letartóztatott volt parlamenti képviselők, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik képmását ábrázoló táblát tart a Grochow-i rendőrőrs közelében Varsóban, Lengyelországban 2023. január 09-én. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.