Keményen kiakadt Orbán Viktorra az Európai Néppárt elnöke az új plakátkampány miatt

2019. február 19., 18:51

Szerző:

Miközben az Európai Bizottság nevetséges összeesküvés-elméletként bírálta azt az új EU- és bevándorlás-ellenes kampányt, amelynek az első  plakátja  hétfőn jelent meg az Orbán-kormány Facebook-oldalán, úgy tűnik, a Fidesz európai pártcsaládja, a konzervatív Európai Néppárt sincs túlságosan elragadtatva a magyarok legújabb allűrjétől. Ennek a jeleként Joseph Daul EPP-elnök három részből álló Twitter-üzenetben ítélte el, amit az Orbán-kormány művel.

„Határozottan elítélem azt a kampányt, amelyet a magyar kormány indított el az EP-választások előtt és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker elleni rágalmakat is. A kampány állításai megtévesztőek, félrevezetőek és nem a tényeken nyugszanak” 

– hangzik Joseph Daul első tweetje.

A következő üzenetben a politikus megjegyzi, hogy Jean-Claude Juncker igazi kereszténydemokrata és európai vezető, aki megharcolt az európai egységért és prosperitásért, amelyből az egész EU – beleértve Magyarországot is – profitált. A harmadik tweet Orbán Viktort emlékezteti, hogy az EU döntéseibe Magyarországnak is van beleszólása, Budapestnek pedig rá kellene jönnie, hogy az EU része, ahelyett, hogy ellenséget kreál Brüsszelből.

Orbán Viktor Helsinkiben Joseph Daul és Orbán Viktor 2018 november 8-án Helsinkiben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az EPP-elnök harmadik tweetjére Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár válaszolt. Ő arra emlékeztetett, hogy a közös döntéshozatal működik, kivéve, amikor nem. Erre példaként a 2015-ös kvótadöntést és a Sargentini-jelentésről szóló EP-szavazást hozza fel.

Az új plakátkampány főszereplője Jean-Claude Juncker mellett egyébként az a Soros György, aki szerint az Európai Néppártból minden erkölcsi tartás hiányzik, amiért még egyáltalán megtűri a soraiban a Fideszt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.