Kemény szankcióval válaszoltak a németek az orosz nyomulásra

Az intézkedés valószínűleg a legkeményebb szankció, amelyet Európa jelenleg meghozhat Moszkvával szemben.

2022. február 22., 13:51

Szerző:

Oroszország hétfőn elismerte az úgynevezett Donyecki Népköztársaságot (DNR) és a Luhanszki Népköztársaságot (LNR), továbbá elrendelte „békefenntartó” csapatok telepítését a két térségbe.

Volodimr Zelenszkij ukrán elnök azzal reagált Putyin döntésére, hogy közölte: országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig újabb szankciókról tárgyalt, miközben Ukrajna folyamatos kelet-ukrajnai ágyúzásról számolt be.

Olaf Scholz német kancellár leállította az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték hitelesítését, amely intézkedés valószínűleg a legkeményebb szankciónak számít, amelyet Európa jelenleg meghozhat Moszkvával szemben – írja a Reuters.


„Újra kell értékelnünk a helyzetet, különösen az Északi Áramlat-2 tekintetében” 

– mondta Scholz az ír államfővel közösen tartott berlini sajtótájékoztatón. Az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezeték már elkészült, de még nem kapta meg a hatósági jóváhagyást.

A Kreml azt közölte, hogy reméli, az államelismerések segítenek helyreállítani a nyugalmat, és hogy Moszkva továbbra is nyitott az Egyesült Államokkal és más országokkal folytatott diplomáciai kapcsolatokra.

A Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem tudja megmondani, hogy az orosz erők bevonultak-e a két régióba, továbbá az erők küldéséről szóló döntés a helyzet alakulásától függ.

Zelenszkij felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy ne várjanak további eszkalációra a szankciók bevezetésével.

„Megfontolom az Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését” – jelentette ki Zelenszkij egy kijevi sajtótájékoztatón.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Johanna Geron and Sergei Guneyev / various sources / AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.