Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították La Palma szigetét

A spanyol kormány a vulkánkitörés miatt döntött így. 

2021. szeptember 28., 17:25

Szerző:

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította kedden a spanyol kormány. A szigeten több mint egy hete tört ki a Cumbre Vieja nevezetű vulkán. A károsultaknak első körben mintegy 10,5 millió euró (3,7 milliárd forint) közvetlen támogatást adnak. A pénzből új ingatlanokat megvásárlását akarják ösztönözni. 5 millió eurót pedig a tárgyi veszteségek pótlására kell majd fordítania La Palma lakóinak. 

Azoknak akik mindenüket elvesztették a katasztrófában 200 ezer eurós adományt is kaptak a spanyol vezetéstől. Az összeget egy segélyszervezeten keresztül juttatják el a rászorulókhoz. Műhold adatok szerint 589 épület semmisült meg és 258 hektárnyi földterület pusztult el a vulkánkitörés során. 

Kedden a vulkáni tevékenység újra fokozódni kezdett a szigeten. Egy második kráter is nyílt a vulkánon, amelyből még a korábbinál is gyorsabban ömlik ki a láva. Az 1000 Celsius fokos lávafolyam 800 méterre közelítette meg a sziget nyugati partvidékét. A közeli Tazacorte településen emiatt lakhelyelhagyási tilalmat vezették be. A hatóságok azt kérték, hogy a lakók tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel.
   
A vulkán legutóbbi kitörésekor hatezer embert kellett kitelepíteni. Négyszázan már hazatérhettek otthonaikba. A 85 ezer lakosú szigetet vízi és légi úton lehet csak megközelíteni. A repülőtér működik jelenleg is, de a légitársaságok felfüggesztették járataikat. 

(Kiemelt kép: Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 23-án. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. Fotó: Carlos de Saa/MTI/EPA)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.