Egymillió eurós kártérítést követel az ártatlanul elítélt férfi

Ártatlanul keverték bűnügybe, hat évet ült, mielőtt 2006-ban kimondták volna az ártatlanságát. Egymillió eurós kártérítést követel. 

2023. december 8., 11:52

Szerző:

Egymillió eurós kártérítést követel a magyar férfi, aki hat évet ült ártatlanul egy olasz rablás- és gyilkosságsorozat miatt – írja a Blikk. Hiába szabadult már 17 évvel ezelőtt, Somogyi Tamás életére örökre rányomja a bélyegét, hogy belekeverték az évszázad bűnügyének nevezett rablás- és gyilkosságsorozatba, amit Olaszországban követett el egy banda 1987-1994 között.

A Fiat Uno Bianca – vagyis fehér Fiat Uno – nevet a sajtó találta ki a bűnszervezetre 1991-ben, mert a támadásaikat gyakorta ezzel az autóval követték el.  Eleinte az A14-es autópálya fizetőbódéit fosztogatta, Később már szupermarketeket és bankokat is kiraboltak, de rendőrökre is bármikor tüzet nyitottak.

A bűnszervezet 24 embert ölt meg és több mint 100 embert sebesített meg az akciói során. A banda tagjainak elfogásakor derült ki, hogy egy háromfős csapat, a Savi testvérek irányították a szervezetet, akik közül ketten rendőrök voltak. Az egyikük barátnője pedig egy magyar nő volt, Mikula Éva, ő vallotta azt, hogy egy magyar férfi, Somogyi Tamás szállított fegyvereket a fehér Fiat Unóban.

2000-ben tartóztatták le az amúgy fuvarozással foglalkozó Somogyit, ám az Emberi Jogok Európai Bírósága perújrafelvételre kötelezte az olasz bíróságot, a felsőbb bíróság, a semmítőszék pedig megsemmisítette az ítéletet, a magyar férfi 2006-ban szabadult. Hiába mondták ki azonban ezzel ártatlanságát, ő pedig a rimini bíróságra kártérítési kérelmet nyújtott be, ezt akkor nem ítélték meg neki. Most az emberi jogi bíróságnál van bent ugyanez a kérelem, de a tét nagyobb: 1 millió eurót (380 millió forintot) kérnek a meghurcolásáért cserébe.

A férfi ügyvédje, Massimiliano Scaringella közölte, hogy most várnak a válaszra, de jó esélyt lát arra, hogy hozzájussanak a kártérítésez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikipédia)

 

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.