Királyi parancsra kimonók készültek a brit palota függönyeiből

Az újrahasznosított függönyök II. Erzsébet uralkodásának több mint negyven esztendejéről mesélnek az 1950-es évektől az 1990-es évekig.

2023. december 4., 16:36

Szerző:

III. Károly brit király javaslatára kimonókat készítettek azokból a függönyökből, amelyek korábban a királyi család két fontos épületében, a windsori kastélyban és a londoni Buckingham-palotában használtak. Az alapanyagok eddig egy raktárban porosodtak.

A qubit.hu idézi a BBC cikkét, ami szerint maga a király közvetített a Windsorban található függönyraktár és saját jótékonysági alapítványa, a King's Foundation között. Miután a felek megegyeztek, az alapítvány egyik gyártási tanfolyamában hasznosították újra az anyagot.

A különös ötlet megvalósításába az alapítvány skóciai székhelyén tanuló diákokat is bevonták. 30 különböző mintát kaptak és arra kérték őket, hogy alakítsák át őket egy modern, kiskereskedelmi forgalomba szánt divatkollekcióvá.

Jacqueline Farrell, a King's Foundation oktatási igazgatója elmondta, miután a diákok „túljutottak a sokkon, hogy királyi függönyök felvagdosására kérték őket, az igazi kihívás a tervezésben rejlett”. Farrell azt is elárulta, hogy a kézhez kapott függönyök valószínűleg a királyi család privát nappalijából származhattak.

Az elkészült kollekciót online árverésen értékesítik.

(Kiemelt kép: a királyi udvar függönyeiből készült ruhakollekció egy darabja. Forrás: The King's Foundation FB-oldal)

 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.