Karikó Katalin technológiáját alkalmazhatják a malária ellen is

Az év végén kezdi meg a BioNTech a malária elleni vakcina tesztelését.

2021. szeptember 23., 14:17

Szerző:

Ugandában nem használ a malária ellen alkalmazott gyógyszer, írja a a Világgazdaság az AP hírügynökségre hivatkozva. Az afrikai térség alacsony színvonalú egészségügyét így már nemcsak a koronavírus terheli le, hanem a malária megállíthatatlan terjedése is. 

A malária az egész világon népbetegségnek számít, ugyanakkor a szúnyogok és paraziták által terjesztett fertőzések 90 százaléka Afrikában jelentkezik. A kutatók által vizsgált minták 20 százalékánál genetikai mutációt mutattak ki, ezért a maláriáról szóló korábbi kutatási eredmények is semmissé válhatnak.

A maláriának évi 400 ezer áldozata van, és elsősorban az öt év alatti gyermekeket és a terhes nőket veszi célba. Az ellene kifejlesztett gyógyszer rezisztenciáját számos esettel bizonyították már Ázsiában, és most Afrikában is hasonlóra számítanak. Az orvostudomány egyelőre még nem talált gyógymódot, jelenleg többféle gyógyszer kombinálásával és új módszerek kifejlesztésével próbálják megfékezni. A BioNTech az év végén kezdi meg a malária ellen mRNS-technológiát alkalmazó vakcinája klinikai tesztelését. Egyébként a cég a koronavírus elleni vakcináját is mRNS-technológiával fejlesztette ki, amely technológiát a magyar biokémikus, Karikó Katalin szabadalmaztatott.

(Kiemelt kép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.