Kanada nem sokat cicózott: lefoglalják Roman Abramovics vagyonát

Kanada megkezdi az ukrajnai háború miatt szankciós listára került Roman Abramovics ottani vagyonának lefoglalását, valamint az orosz oligarcha tulajdonában álló Granite Capital Holdings vállalattól 26 millió dollár (csaknem tízmilliárd forint) elkobzását célzó eljárást – jelentette be hétfőn az ottawai kormány.

2022. december 19., 20:57

Szerző:

A külügyminisztérium közlése szerint ez az első alkalom, hogy a kanadai vezetés az új jogköreit használja szankciós listára került személyek vagyonának lefoglalására. Mélanie Joly külügyminiszter most bíróságon fogja kezdeményezni Roman Abramovics vagyontárgyainak elkobzását, s amennyiben sikerrel jár, az így befolyt összeget Ukrajna újjáépítésére, illetve az orosz hadművelet áldozatainak kárpótlására fogják fordítani – olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

Joly szerint Kanada további nyomást fog gyakorolni az orosz rezsimre és azokra, akik előnyökhöz jutottak Vlagyimir Putyin orosz elnök barbár ukrajnai inváziójából.

Az orosz oligarchák bűnrészesek a háborúan, Kanada pedig nem lesz menedék a jogtalanul szerzett vagyonuknak – hangoztatta Chrystia Freeland pénzügyminiszter.

Abramovicsot, aki az angol labdarúgó-bajnokság első ligájában, a Premier League-ben játszó Chelsea tulajdonosa volt, a brit kormány már az ukrajnai háború kezdete után szankciókkal sújtotta. A nagyvállalkozónak egyebek mellett értékesítenie kellett a klubot, de úgy, hogy az eladásból semmiféle anyagi haszna ne származzon.

Kanada már több mint 1500 orosz, ukrán, valamint fehérorosz állampolgárt, illetve jogi személyt helyezett szankciós lajstromra az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta.

(Kiemelt kép: Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án. MTI/EPA/Anthony Anex)