Mostantól zacskóban lifeg a kaksi a hegymászóknál a Mount Everesten

Zacskóba kell kaksizni és azt vissza is kell vinni az alaptáborig, mert bűzlik az ürüléktől a Mount Everest. 

2024. február 9., 12:03

Szerző:

Mostantól zacsiba kerül a kaksi, és hurcolják magukkal a Mount Everestet mászók, amíg vissza nem érnek az alaptáborba – írja a Telex. Ezt maga Pasang Lhamu település vezetője jelentette be, arra hivatkozva, hogy a hegyek bűzlenek az ott hagyott kaksitól.

Nem bomlik le a kaksi a Mount Everesten, ezért iszonyatos büdös van 

„A Mount Everestet megmászóknak ezentúl fel kell takarítaniuk saját ürüléküket, és vissza kell vinniük az alaptáborba, hogy megsemmisítsék” – közölték a hatóságok. „A hegyeink bűzlenek”– mondta Mingma Sherpa, Pasang Lhamu vidéki önkormányzatának elnöke a BBC-nek.  Az extrém hideg miatt az Everesten maradt ürülék nem bomlik le teljesen. „Arra kapunk panaszokat, hogy emberi széklet látható a sziklákon, és a hegymászók rosszul lesznek a szagtól és néhányan megbetegszenek. Ez elfogadhatatlan, és rontja az imázsunkat” – teszi hozzá Mingma Sherpa. A Mount Everestet, a világ legmagasabb csúcsát és a közeli Lhotse-hegyet megkísérlő hegymászók úgynevezett poozsákokat, vagyis kaksi zakcskókat kapnak az alaptáborban. Az új szabály értelmében ezeket a kaksi zacskókat ellenőrzik is majd, amikor a hegymászók visszatérnek az alaptáborba. 

Hogy került a Mount Everestre annyi kaksi? 

A hegymászó szezonban a hegymászók idejük nagy részét az alaptáborban töltik a magassághoz való alkalmazkodással, ahol külön sátrakat állítanak fel WC-ként, alatta hordók gyűjtik össze az ürüléket. A  legtöbb hegymászó és kisegítő személyzet azonban, inkább lyukat ás és abban ürít. Minél magasabbra megy fel a hegyre egy hegymászó, bizonyos helyeken kevesebb a hó, ezért  sokan a szabadban végzik dolgukat. Nagyon kevesen hozzák vissza az ürüléket biológiailag lebomló zacskókba a Mount Everest csúcsának megmászásakor, ami hetekig is eltarthat. A szemét továbbra is óriási probléma az Everesten és a régió más hegyein, bár egyre több takarítási kampány zajlik, köztük az, amit a nepáli hadsereg vezet évente – írja a BBC. 

Több tonna emberi kaksi van az Everesten 

Körülbelül három tonna emberi ürülék található az Everest alján lévő első és a negyedik tábor között, a csúcs felé.  „Ennek a fele a feltételezések szerint Dél-Kolban van, más néven négyes táborban” – mondja Chhiring. Stephan Keck, egy nemzetközi hegyi vezető, aki expedíciókat is szervez az Everesthez, elmondta, hogy a South Col bázis „nyitott vécéként” hívják egymástközt a hegymászók. A 7906 méter (25 938 láb) magas South Col bázisként szolgál, mielőtt a hegymászók megpróbálják elérni az Everest és a Lhotse csúcsokat. „Alig van jég és hó, így mindenhol emberi székletet látni” – mondja Keck.

8000 kaksizacskóval készülnek a tavaszi szezonra 

A Pasang Lhamu vidéki önkormányzat felhatalmazásával az SPCC jelenleg mintegy 8000 kakizsákot szerez be az Egyesült Államokból, becslések szerint 400 külföldi hegymászó és 800 kisegítő személyzet számára a márciusban kezdődő közelgő hegymászási szezonra. Ezek a kakizsákok vegyszereket és port is tartalmaznak, amelyek megszilárdítják az emberi ürüléket, és nagyrészt szagtalanná teszik azt. Egy hegymászó átlagosan 250 gramm ürüléket termel naponta. Általában körülbelül két hetet töltenek a magasabb táborokban a csúcskísérlet miatt. Mingma Sherpa, aki megmászta mind a 14 hegyet 8000 méter felett, elmondta, hogy az ilyen zsákok felhasználását az emberi ürülék kezelésére más hegyeken is kipróbálták és tesztelték. 

(Kiemelt képünkön: A Mount Everest hegyvonulata a Dél-Col bázisa felől. Fotó: AFP PHOTO/COURTESY OF PEMBA DORJE SHERPA)

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.