Megmentette az életét, mégsem fizette ki a serpát

Botrányt okozott a kínai hegymászónő, mivel nem akarta kifizetni a serpát, aki megmentette az életét a Mount Everesten. Végül két másik kínai hegymászó, akik lemondtak a csúcstámadásról, hogy segítsenek megmenteni a 8500 méteres magasságban eszméletlenül talált nőt, fizette ki az összeget.

2023. június 9., 09:17

Szerző:

A hongkongi székhelyű South China Morning Post írt arról, hogy egy kínai nő, aki majdnem meghalt a Mount Everest megmászása közben, nem volt hajlandó kifizetni az életét megmentő serpának a 10 ezer dolláros (kb. 3,4 millió forint) mentési díjat – szúrta ki a Telex.

A közép-kínai Hunan tartományból származó, 50 éves nőt egy, az esetről írt beszámolóban nem azonosított nevű serpa találta eszméletlenül a Mount Everest csúcsának közelében, amikor május 18-án este a csúcs felé kísérte a megbízóját, egy kínai férfit. A területet, ahol a hegymászót, Liut megtalálták, halálzónának nevezik, ott a hőmérséklet akár mínusz 30 Celsius-fokig és az alá is süllyedhet, illetve a rendkívül ritka oxigén miatt akár hallucinációkat okozó agyi ödéma is felléphet. A nő egyébként sikeresen felmászott a csúcsra, és már úton volt lefelé, amikor problémák léptek fel nála.

A kínai férfi beleegyezett, hogy mentsék meg Liut, lemondva ezzel arról az álmáról, hogy elérje a csúcsot. A serpa és a kínai férfi kb. 200 métert tudták arrébb cipelni a nőt, amikor a szélsőséges körülmények miatt állóképességük határára értek. Ekkor a kínai hegymászó előrement segítségért, és ekkor találkozott is egy másik kínai mászóval, akinek elmondta, hogy bajban vannak. A másik kínai mászó szintén feladta csúcsrajutási álmait, azonnal segíteni kezdett a kínai nőt cipelő két férfinak.

A serpa volt mindannyiuk közül a legjobb kondícióban, ezért a hátán cipelte le a nőt, a két férfi mászó pedig a lábait emelték fel időnként, hogy segítsék a véráramlást. Így ereszkedtek le az alaptáborba, ahol a nőt több napig kezelték, mielőtt felépült.

A két kínai mászó, Hszie és Fan, akik segítettek a serpának, hogy az eszméletlen kínai nő lejuthasson, azt állítják, a lecipelt mászó még csak meg sem köszönte nekik a segítséget, ráadásul ki sem akarta fizetni a serpát. Pontosabban azt mondta, ad 4 ezer dollárt. Ez annyira feldühítette az egyik kínai férfit, hogy azt mondta a nőnek, inkább ne adjon egy centet se, majd ő kifizeti a serpát.

Végül két másik kínai hegymászó, akik segítettek megmenteni a 8500 méteres magasságban eszméletlenül talált nőt, fizette ki az összeget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hegymászók sátrai a Mount Everest alaptáborában, a Solukhumbu körzetben lévő Mount Everest régióban 2021. május 3-án. Fotó: Prakash MATHEMA / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).