Jutalmat kap, aki segít lebuktatni az Odera szennyezőit

Jutalmat ajánlott fel szombaton a lengyel rendőrség annak, aki a lengyel-német határon folyó Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat – közölte szombaton Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes.

2022. augusztus 13., 14:51

Szerző:

„A rendőrség főparancsnoka ma egymillió zloty jutalmat ajánlott fel annak, aki segít leleplezni ennek az ökológiai katasztrófának a felelőseit” – jelentette be Wasik a mintegy 84 millió forintnak megfelelő jutalmat.

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt, mondván, nem lépett időben a környezeti katasztrófa ügyében. A mérgezés első jeleit július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont szombaton úgy nyilatkozott, hogy csak „augusztus 9-én vagy 10-én” tájékoztatták a történtekről.

„Teljesen világos, hogy én túl későn szereztem erről tudomást. Az illetékes szerveknek kutyakötelességük lett volna előbb szólni erről” – jelentette ki a lengyel kormányfő Gorzow Wielkopolskiban, a Odera mellett fekvő vajdaság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő pénteken leváltotta posztjáról Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét és Michal Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek.

Méreg a folyóban

Morawiecki elismerte, hogy az Oderában súlyos pusztulást végzett az egyelőre azonosítatlan méreg, és a folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon. Az Odera Csehországban ered, majd a lengyel-német határon folyik, végül visszakanyarodik Lengyelországba, ahol a Balti-tengerbe ömlik.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a lengyel és a német mérések is ugyanarra jutottak, nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a folyó vizében, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett.

Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.

(Kiemelt kép: Döglött halak az Odera vizén 2022 augusztus 12-én. Fotó: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)