A már jól bevált módszerrel növelné tovább területét Oroszország

Oroszország annektálná Herszont és Zaporizzsját is. 

2022. július 20., 11:38

Szerző:

Megbízott tisztségviselőket nevezne ki Oroszország az Ukrajnában megszállt területek élére, akik rubelt vezetnének be ezeken a helyeken, sőt a lakosságot is arra kényszerítenék, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. Oroszország ezekkel a módszerekkel annektálná azokat a területeket, amelyeket a háború kitörése óta elfoglalt és jelenleg is megszállás alatt tart – jelentette be John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján a The Guardian tudósítása szerint – írja a Hvg.hu.

Kirby sajtótájékoztatóján azt mondta, az oroszok jelenleg Herszonban és Zaporizzsjában kísérleteznek ezzel a módszerrel. Korábban is utaltak jelek arra, hogy ebben a két megyében népszavazásokat rendezzenek az Ukrajnától való elszakadásról, azonban a Kreml tagadja, hogy Ukrajna feldarabolásán dolgozna. A nemzetbiztonsági szakember azt mondta, értesüléseik szerint az oroszok szeptemberre tervezik az annexiót.

Kirby azt mondta, 2014-ben az oroszok ugyanezt a taktikát alkalmazták a Krím megszállásakor is. A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője azonban hozzátette: Putyin azzal, hogy leporolja 2014-es taktikáját, senkit nem fog már megtéveszteni.

(Kiemelt kép: Az Orosz Nemzeti Gárda egyik katonája az ukrajnai Herszon régióban lévő Kakhovka vízerőmű központi vezérlőpultjánál 2022. március 15-én. Fotó: Szputnyik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.