118 millió lesz Biden fizetése

2021. január 21., 12:10

Szerző:

Szabadnap viszont nem jár neki.

 

Az Egyesült Államok elnöke ugyanis nem mehet szabadságra – legfeljebb más helyen folytathatja a teendőket, ha úgy szeretné. A tanácsadók, a személyzet és a testőrök mindenhova elkísérik, mivel a munka egy pillanatra sem állhat le.

Évi 400 ezer dolláros (mintegy 118 millió forintos) fizetésére az elnök mandátumának lejárta után is számíthat, emellett évente 50 ezer dollárt (15 millió forintot) költhet reprezentációra, évi 100 ezer dollárt (29 millió forintot) utazásra és 19 ezer dollárt (6 millió forintot) szórakozásra. A fizetés adóköteles, de a többi pénzügyi juttatás nem az - számol be a részletekről a Business Insider nyomán a Forbes.hu.

A Fehér Házban hat szinten 132 szoba, saját csokoládébolt, mozi, bowlingpálya, teniszpálya, edzőterem és medence áll az elnöki család és rendelkezésére. 

Emellett 100 ezer dollárt kapnak, hogy rezidenciájukat saját ízlésük alapján rendezzék be. Ez utóbbi juttatást az Obama házaspár nem fogadta el – ők saját pénzükből alakították ki az enteriőrt, összesen másfél millió dollárt költve a célra. Trumpék ezt 1,75 millióból oldották meg. Az évi 4 millió dollárból fenntartott Fehér Ház állandó lakói majdnem százan vannak: a személyzet, a takarítók, virágkötők és házvezetők mellett saját séf és cukrász is jár a családnak.

Ha az elnök megunja Washingtont, visszavonulhat dolgozni a marylandi Camp Davidre. 

Utazásait az elnöki magángép, a Boeing 747-200B típusú, mintegy százfős Air Force One, valamint az elnöki helikopter, a Marine One biztosítja. 

Az elnöki család biztonságára a nap 24 órájában védelmi személyzet ügyel, páncélozott autókonvojuk egy-egy darabja annyit nyom, mint egy tank.

Az elnöki nyugdíj sem kevés: Jimmy Carter, Bill Clinton és mindkét Bush évi 205 ezer dollárnyi nyugellátást kap, Barack Obama 207 ezret. Az exelnökök ezen felül személyzetük fizetésére és például irodabérlésre is igényelhetnek pénzt a Kongresszustól - George W. Bush 2015-ben több mint egymillió dollárt kapott ilyen célra.