Jó hírünk van a fogyatékossággal élőknek

Hamarosan bevezetésre kerül az egész EU-ra kiterjedő fogyatékossági kártya, amely megkönnyíti a fogyatékkal élők az EU-n belüli szabad mozgását és megújítja a fogyatékkal élők európai parkolási kártyáját is. 

2024. január 15., 11:57

Szerző:

Hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások a tagállamokkal, mert az Európai Parlament szakbizottsága elfogadta az uniós fogyatékossági kártya bevezetésére vonatkozó szabályozással kapcsolatos álláspontját. A javasolt irányelv bevezeti az egész EU-ra kiterjedő fogyatékossági kártyát, és megújítja a fogyatékkal élők európai parkolási kártyáját annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők rövid távú utazásuk során ugyanazokhoz a különleges feltételekhez férhessenek hozzá, mint az adott tagállamban lakók, ideértve parkolási lehetőségeket is. A fogyatékossággal élő személyek rendszeresen szembesülnek akadályokkal, amikor egy másik tagállamba utaznak, mivel fogyatékossági státuszukat nem ismerik el automatikusan és kölcsönösen valamennyi tagállamban – írja az Eurologus.

A törvényjavaslatban két kártyáról van szó. Mindkét kártya fizikai és digitális formátumban, ingyenesen elérhető lenne. A képviselők azt javasolják, hogy a rokkantsági igazolványt 60 napon belül, a parkolókártyát pedig 30 napon belül állítsák ki vagy újítsák meg. Bevezetik a parkolási kártya digitális változatának igénylését is, amely 15 napon belül elkészül. 

A képviselők azt javasolják a tagállamoknak, hogy hívják fel a figyelmet az Európai Fogyatékos Kártyára és a Fogyatékossággal élők Európai Parkolókártyájára, többek között egy olyan weboldal létrehozásával, amely tájékoztatást nyújt a kártyák beszerzéséről, használatáról és megújításáról az EU összes nyelvén és a nemzetközi jelnyelven. A javaslatot várhatóan még ebben a jogalkotási ciklusban, vagyis a júniusi EP-választások előtt véglegesítik, és azt követően hatályba is fog lépni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.