Jó borral még a téli üdülés is más
Ha tél és Ausztria, akkor síelés. Az élmény fokozható – erre jöttek rá az osztrák idegenforgalmi szakemberek, és „ínyencpartnert” kerestek. Rátaláltak. Az osztrák Weinmarketing (ÖWM) segítségével a kiválasztott és az igényeket kielégíteni képes alpesi kunyhókban a legjobb osztrák minőségi borokat kínálják.
A választás azokra a kunyhókra esik, amelyek szerény étlapjáról különlegesen finom fogások választhatók, így méltók a nagyszerű borhoz. A kezdeményezés a legnépszerűbb salzburgi téli üdülőhelyekre vonatkozik, ez a Skiamadé „birodalma”, itt vannak a legkedveltebb sípályák és ezzel együtt a pihenőhelyek, a Hütték.
A tartomány, a magas hegyek vidéke saját bortermeléssel nem rendelkezik, éppen ezért hasznos az
ÖWMsegítsége: az itt dolgozó szakembereknek van a legjobb rálátásuk az ausztriai bortermelésre, ráadásul a Salzburgi Sommelier Szövetség is ad tanácsot a választáshoz.Alsó-Ausztria, Bécs, Burgenland a legismertebb termelő, e tartományok pincészeteiből kerülne k ki a legjobbak. A minőség különösen fontos, hiszen a lejtőkön lesiklók sportemberek, akik számára a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása még este sem ajánlott.
Tizenkét bor került az ajánlottak listájára. Ennek összeállítása önmagában is bonyolult művelet volt, hiszen 260 osztrák minőségi borból választottak a szakértők. Az alpesi kunyhók közül is szigorú kritériumok alapján emelték ki azt a tízet, amelyik viselheti az „ínyencpartner” kitüntető címet.Feltétel, hogy a Hütte minimum 1550 méter magasan legyen, és felszolgálással működjön. A Hütték közöttl igen sok az önkiszolgáló rendszerű, márpedig a minőségi bor kitöltésének is illik megadni a módját.
A 12 borfajta csak javaslat, az ínyencpartnerek mindössze három fehér- és három vörösbor tartására vállalnak kötelezettséget, de persze nekik is érdekük a nagyobb választék, így közülük sokan mind a tizenkettőt bevállalják.
Az ÖWM jó szívvel válogathat az osztrák borok közül, ezek egyre népszerűbbek a világban, vagyis a nemzetközi megítélésük is jobb, mint valaha.
Siker Dániában
A brit Restaurant Magazine a koppenhágai Noma vendéglőt a világ legjobb éttermének minősítette, mégpedig az osztrák bor-menü miatt.
Ebben a két Michelin csillaggal is rendelkező vendéglőben egyébként évek óta szolgálnak fel osztrák borokat. Pontus Elofsson sommelier igen jó véleménnyel van az Ausztriából importált borokról, s úgy véli: egy ilyen magas színvonalú vendéglátó egységben gyakorlatilag kötelező a jó minőség, a vendégek is keresik az osztrák borokat, márpedig az ő óhajuk parancs.
Az ausztriai
borexport folyamatos növekedéseszintén arra utal, hogy a világban szívesen fogyasztanak osztrák borokat. Ausztriában pedig egyenesen hozzátartozik a kulináris élményhez a hazai bor. Nem csoda, hogy a közvélemény ilyenkor, szüret idején árgus szemekkel figyeli, milyen lesz az idei termés, mire lehet számítani.