Jelentősen csökkentheti az emberek életét a légszennyezés

Dél-Ázsiában Pakisztán, India, Nepál és Banglades folyamatosan a világ 5 legszennyezettebb országa között szerepel.

2021. szeptember 2., 13:47

Szerző:

A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének (EPIC) kutatócsoportja által szerdán közzétett tanulmánya szerint az indiai légszennyezettség olyan súlyos, hogy akár kilenc évvel is csökkentheti több százmillió ember várható élettartamát Indiában. – foglalta össze a kutatás eredményeit a CNN.com.

A jelentés szerint India 1,3 milliárd lakosának egészét olyan éves átlagos szennyezettségi szintek terhelik, amelyek meghaladják az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott irányelveket, holott már rövid idejű és mérsékelt szennyezés is növeli a szívinfarktus és tüdőrák kockázatát. A tanulmány szerint a légszennyezés valószínűleg az indiaiak 40%-ának – azaz mintegy 520 millió embernek – csökkenti a várható élettartamát.

Az indiai kormány 2019-ben országos tiszta levegő kampányt hirdetett, amelynek célja, hogy 2024-ig akár 30 százalékkal csökkentse a részecskeszennyezést. Az elmúlt években azonban a szennyezés csak rosszabbodott, különösen Maharashtra nyugati és Madhya Pradesh központi államban – áll a jelentésben.

„India fővárosa, Delhi is erősen szennyezett” – áll a tanulmányban. „Delhi lakosai akár 10 évvel is meghosszabbíthatnák az életüket, ha a szennyezést a WHO irányadó értékére csökkentenék; akár 7 évvel is, ha a szennyezés megfelelne az indiai nemzeti szabványnak.” – olvashatjuk a tanulmányban.

India már régóta küzd a szmogproblémával, amely a nagy mennyiségű járműszennyezéssel és ipari hulladékkal terhelt városi központoktól, egészen a vidéki, mezőgazdasági területekig terjed. A mezőgazdasági területeken a terményégetés okozta szennyezéstől szenvednek az emberek – ennél a folyamatnál a már megművelt földek szándékos égetéséről van szó, amit a következő termés érdekében végeznek az emberek.

A jelentés szerint a tartós szennyezés hátterében több tényező is megtalálható, köztük a tömeges iparosodás, valamint az egekbe szökő energiaigény és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

Az IQAir AirVisual éves globális rangsora szerint 2020-ban a világ 30 legrosszabb légszennyezettségű városa közül 22 Indiában volt. A legjobban szennyezett város a rangsorolás évében a Kínában található Hotan volt. 2019-ben Ghaziabad állt az első helyen, ahol a részecskeszennyezés kilencszerese volt annak a szintnek, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége egészségesnek tart.

 

(Fotó: World's most polluted cities 2020, www.iqair.com

A szennyezés regionális probléma, amely túlmutat Indián – Dél-Ázsiában Pakisztán, India, Nepál és Banglades folyamatosan a világ 5 legszennyezettebb országa között szerepel. A lakosok ott is ki vannak téve a várható élettartam csökkenésének.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A medréből kilépett Gangesz folyó Prajagradzsban 2021. augusztus 13-án. Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban.
MTI/AP/Radzses Kumar Szingh)