Járványveszélyt hozott az árvíz Líbiában

Járványveszélyre hívta a fel a figyelmet hétfőn az ENSZ líbiai támogató missziója az ország északkeleti részére vonatkozóan, ahol több mint 11 ezer ember vesztette életét a súlyos árvíz következtében.

2023. szeptember 18., 19:56

Szerző:

A világszervezet szerint egy járvány egy „második súlyos válságot” idézhet elő, tekintettel arra, hogy a helyi hatóságok már több mint száz hasmenéses betegről tudnak, olyanok esetében, akik szennyezett vizet ittak a térségben.

Hajder asz-Szaih, a líbiai járványügyi hivatal vezetője legalább 150 ilyen esetről számolt be szombaton. Az ENSZ-misszió közleményében különös aggodalmát fejezte ki az egészségügyi szolgáltatások hiánya és a szennyezett ivóvíz miatt. Uszmán Abdul Dzsalíl, a kelet-líbiai kormányzat egészségügyi minisztere bejelentette, hogy oltási kampányt indítottak „a hasonló katasztrófák hatására rendszerint jelentkező járványok” megfékezésére. Hozzátette, hogy vasárnappal bezárólag 3283 holttestet temettek el tömegsírokban Derna és a közeli városok határában.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) legutóbbi adatai szerint mintegy 11 300 ember életét követelték az áradások Dernában, és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként. További 170 ember Líbia más térségeiben vesztette életét az ítéletidőben. A Daniel nevű vihar múlt hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon végighúzódó völgyet.

A közeli Bengázi és Tobruk városok lakói felajánlották, hogy befogadják a Dernából elmenekült embereket, miközben a nagyrészt elpusztult városban önkétesekből álló egységek fésülik át a romokat túlélők után kutatva.

Szintén hétfőn az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) aggodalmát fejezte ki a görög-római Küréné romvárosa miatt, amely nagyjából 60 kilométerre keletre található Dernától. „Az UNESCO kapcsolatban áll régészekkel a helyszínen, illetve műholdas képalkotó csapata szintén kárfelméréssel próbálkozik” – írta az ENSZ-szervezet a világörökségi listán szereplő Kürénére utalva.

Vasárnap életét vesztette egy görög katonai mentőcsapat több tagja egy közúti balesetben Derna közelében. Az öt holttestet – három katonáét és két civilét –, valamint a 13 sérültet hétfőn légi úton visszaszállították egy görögországi támaszpontra. Görögországban háromnapos gyászt hirdettek a halottak emlékére.

(Kiemelt képünkön a 2023. szeptember 18-án készült képen egy lerombolt épület látható Líbia keleti részén, Derna városában, a halálos árvizeket követően. Egy héttel azután, hogy egy cunami méretű árvíz pusztított a líbiai Derna tengerparti városban, és ezreket sodort a halálba, a gyászoló túlélők megsegítésére irányuló nemzetközi segélyakciók lassan felgyorsultak. Fotó: KARIM SAHIB / AFP)