Japán vizsgálatot indított a titkos kínai rendőrőrsök ügyében

A japán hatóságok vizsgálatot indítottak egy jogvédő csoport jelentése alapján, amely szerint Kína titkos rendőrőrsöket működtet Japán területén – közölte egy tokiói kormányszóvivő helyi idő szerint csütörtökön.

2022. december 22., 10:32

Szerző:

A Safeguard Defenders nevű, spanyolországi székhelyű jogvédő csoport szeptember óta két jelentést tett közzé, amelyek szerint a kínai hatóságok 53 országban 102 titkos rendőrőrsöt hoztak létre. Az említett országok egyike Japán. A kínai hatóságok tagadták az értesülést, és azt állították, hogy a létesítmények önkéntesek által vezetett központok, amelyek különféle szolgáltatásokat nyújtanak, és segítenek az állampolgároknak, ha meg kell újítani okmányaikat.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára elmondta: minden szükséges lépést megtesznek az ügyben. A tisztségviselő korábban jelezte: Japán diplomáciai csatornákon közölte a kínai hatóságokkal, hogy „elfogadhatatlannak tart minden olyan tevékenységet, amely sérti Japán szuverenitását.”

A Safeguard Defenders szerint a fucsoui rendőrség kihelyezett rendőrőrsöt hozott létre Tokióban, és a nantongi rendőrség is rendelkezik hasonló állomással valahol Japán területén. A jelentések hatására már több nyugati országban – egyebek között az Egyesült Államokban és Kanadában – indítottak vizsgálatot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)