Nem volt még elég a háború – Kelet-Ázsiában is nő a feszültség

Kínai és orosz hadihajók haladtak el a Kelet-kínai-tengeren található Szenkaku-szigetek mellett, Japán felségvizeinek közelében hétfőn – közölte a tokiói kormány. Japán tiltakozott a lépés ellen.

2022. július 4., 11:27

Szerző:

A Szenkaku (kínaiul: Tiaojü)-szigetek japán fennhatóság alatt állnak, de Peking is igényt tart rájuk. Helyi idő szerint reggel nyolc előtt egy kínai fregattra lettek figyelmesek a lakatlan szigetek közelében – tájékoztatott a japán védelmi minisztérium. Ezalatt egy orosz hadihajó is belépett a térségbe 7 óra 5 perckor, és csak 8 óra 16 perckor távozott onnan. Egy minisztériumi tisztségviselő szerint az orosz fregatt azért tett kitérőt, hogy elkerüljön egy tájfunt.

Kihara Szeidzsi kormánytitkár-helyettes elmondta, hogy Tokió tiltakozott Pekingnél az eset miatt. Hozzátette: országa „határozott, de higgadt választ ad” ezekre a tevékenységekre. Kína az elmúlt időszakban igyekszik kiterjeszteni befolyását a térségben, illetve Oroszországgal is szorosabbra fűzte viszonyát. 2016 júniusa óta ez volt az első alkalom, hogy egyszerre jelentek meg kínai és orosz hadihajók a szigetek közelében.

A nemzetközi tengerjog szerint bármely ország hajói - a hadihajókat is beleértve - áthaladhatnak a parti országok csatlakozó övezetén, ha nem jelentenek fenyegetést az adott nemzet biztonságára. A csatlakozó övezet az ország partvonalától számított 12-24 tengeri mérföld között helyezkedik el. A kínai és az orosz hadihajók is ebben a térségben tartózkodtak, és nem léptek be Japán felségvizeire.

Tokió az elmúlt években többször rótta meg Kínát, mert a kínai parti őrség hajói ismételten megsértették a japán vizeket a Szenkaku-szigeteknél. Az ukrajnai háború miatt Tokió és Moszkva viszonya is megromlott, mert Japán csatlakozott a nyugati országokhoz, és szankciókkal sújtotta Oroszországot. A szigetország aggodalommal figyeli a mélyülő katonai együttműködést Peking és Moszkva között. Május végén kínai és orosz bombázók közösen gyakorlatoztak a Japán-tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán fölött.

(Kiemelt kép: Xue Chengqing/XINHUA /Xinhua via AFP).

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.