Japán is gyanús léggömbök ügyében vizsgálódik

Japán az amerikai hatóságok közreműködésével fogja megvizsgálni, hogy milyen repülő tárgyak jelentek meg a szigetország felett az utóbbi években.

2023. február 9., 10:24

Szerző:

 

Közösen fogjuk megvizsgálni a Japán felett 2020 júniusában, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában észlelt repülő tárgyakat, és áttekintjük azt is, hogy esetleg ezek az esetek kapcsolatba hozhatók-e az Egyesült Államok légterében múlt héten felfedezett kínai léggömb ügyével – mondta el Macuno Hirokazu újságíróknak.


2020-ban Japán északi része felett vettek észre egy rejtélyes eredetű, léggömbre hasonlító tárgyat, amelyről több helyi lakos fényképet is készített, majd megosztott a közösségi médiában. A japán meteorológiai szolgálat akkor azt közölte, hogy az eszköz egy meteorológiai vizsgálatokat végző léggömbre hasonlít, de nem az övék. A tokiói kormány annak idején elvetette azt a felvetést, hogy a léggömbszerűség egy másik állam eszköze lehet, de a múlt héten az Egyesült Államok felett megsemmisített kínai léggömb ügye ismét felszínre hozta a kételyeket a japán esettel kapcsolatban.


A japán kormányszóvivő elmondta, hogy a japán hatóságok több ilyen „ismeretlen eredetű” léggömböt észleltek az utóbbi években, például 2022 januárjában is volt egy ilyen eset az ország délnyugati részén, Kjúsú szigettől nyugatra, a tenger felett.


Az Egyesült Államok légterében múlt héten jelent meg egy léggömb, amely az amerikai álláspont szerint kínai hírszerző légieszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél. Múlt szombaton semmisítette meg az amerikai haderő az Atlanti-óceán felett Dél-Karolina partjai közelében.


Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hét végére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzták utazásának tervezett célját. A kínai külügyminisztérium a maga részéről ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy eltévedt léggömbről volt szó.

 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Közeli felvétel a kínai kémléggömbről 2023. február 1-jén, a montanai Billings felett. Fotó: Chase DOAK / AFP)