Kiszáradás szélén a Jangce folyó Kínában, százezrek maradtak ivóvíz nélkül

Soha nem látott aszály sújtja a térséget, a következmények drámaiak, a Jangce százezreknek biztosítja az öntözéshez és iváshoz szükséges vizet az országban.

2022. augusztus 18., 07:11

Szerző:

Szecsuán tartományban az összes gyárat hat napra leállították a súlyos aszály és vízhiány miatt, a Jangce folyó súlyos vízszintcsökkenése után pedig ezüst-jodid lövedékekkel próbál a kínai kormány esőt fakasztani a felhőkből Hupej tartományban, miután a súlyos időjárási helyzet az ivóvíz és öntözővíz területén is óriási hiányokat okoz – írja a Napi.hu.

A ritkán látott mértékű szárazság immár több mint 64 napja tart az államban. A CNN szerint az ezüst-jodid lövedékek cigaretta méretűek és a felhőkben jégkristályokat formálva nehezítik el azokat, így esőzést is tudnak produkálni. Korábban, a 2008-as pekingi olimpia előtt Kína ugyanezeket az eszközöket a jégeső megakadályozására használta fel.

Kína középső részén a meteorológusok nem számítanak gyors enyhülésre, augusztus 26-ig nem várható az időjárásban változás.

A Jangce pedig nem az egyetlen, amit a kiszáradás réme fenyeget, hasonló helyzet alakult ki Európában a Rajna folyónál és a Pó folyónál is.

(Kiemelt kép: Toronydaru épül a Jangce folyó felett Kínában augusztus 16-án. Fotó: Zhao Xianfu / XINHUA / Xinhua via AFP)

10:28

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.