Jakok tisztítják meg a Dolomitokat
Korábban a világhírű hegymászó, Reinhold Messner szenvedélye volt a tibeti jak: Alto Adigébe és Venetóba telepített nyájakat, 2000 méter feletti legelőkre. Most Luca Zaia mezőgazdasági miniszter is úgy döntött, hogy szívügyének tekinti egy, a közép-olaszországi Abruzzóban nevelt 25 jak sorsát: nemcsak megmenti őket, hanem még ökológiai hasznot is hoznak az országnak.
A jakokat egy hároméves tudományos program keretében vitték az Appenninekbe, amelyet Gianni Alemanno akkori miniszter – jelenleg Róma főpolgármestere – indított el az olaszországi jaktenyésztés lehetőségeinek felmérésére. A kutatás azonban véget ért és a himalájai kérődzőkre a vágóhíd várt volna, mivel fenntartásuk túl sokba került.
Utóda, Luca Zaia azonban nagy lehetőséget látott abban, hogy a jak a hegyek egyfajta „takarítója”: megeszi az olyan növényeket, amelyek más állatok számára nem fogyaszthatók és ilyenek bőségesen nőnek a festői szépségű Dolomitokban. Ha a jakok lelegelik ezeket, lehetővé teszik, hogy más erdői növények újranőjenek. Ezzel nemcsak a hegyek növényvilágának, a biodiverzitásnak tesznek szolgálatot, hanem az idegenforgalomnak is.
A miniszter, aki állattenyésztésből diplomázott, éppen ezért úgy gondolta, hogy munkalehetőséget kell adni ezeknek a „közösségen kívüli ökológiai dolgozóknak”, amelyek mellesleg jó tejelők is. Mostantól fogva a 25 jak Belluno közelében végzi áldásos tevékenységét egy magánfarm „állományaként”.