Izzítaná az atombombát Magyarországgal szemben az Európai Parlament, az Orbán-kormány bosszút emleget

Bemutatták az erről szóló jelentést, benne a javaslattal a 7. cikkelye szerinti eljárás elindítására és az EU-s források kifizetésének a felfüggesztésére.

2018. április 12., 11:10

Szerző:

Súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), ezért

javasolni fogja az lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindítását, illetve az EU-s források kifizetésének felfüggesztését, de akár az eddig kifizetett pénzekkel kapcsolatos vizsgálatot is

– áll a LIBE tagja, Judith Sargentini által készített jelentés tervezetében. A zöldpárti EP-képviselő a jelentés bemutatóján kiemelte, nem ez az első alkalom, hogy 2010 óta figyelmeztetni kell Magyarországot. Kiemelte azt is, hogy a korábbi jogsértéseken túl újabbak is várhatók, hiszen az Országgyűlés hamarosan szavazhat a Stop Soros törvénycsomagról.

Európa aggályait csak tovább növelte a vasárnapi választás

A jelentés elkészítésére az EP tavaly májusban adott felhatalmazást, amikor elfogadták a magyarországi helyzetről szóló határozattervezetet. Ebben többek között az állt, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, az Európai Bizottság pedig szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

A dokumentumról csütörtök délelőtt tartotta első vitáját a szakbizottság, vagyis kifejezetten távol maradva a magyar belpolitikától kedveztek a Fidesznek, hiszen a választások utánra halasztották az ismertetést. A dokumentumot hivatalosan április végén mutatják be, ezt követően lehet módosító javaslatokat benyújtani. A költségvetési ellenőrző bizottság azonban már közzétette a saját szakvéleményét: ebben az áll, hogy

a korrupció és az államháztartás átláthatatlansága miatt fel kellene függeszteni az uniós források kifizetését, hacsak az ország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője már szerdán arról beszélt az MTI-nek, hogy az EP bosszút akar állni a magyar választópolgárokon, mert a kormánypártokra ilyen magas arányban szavaztak. Csütörtökre pedig meglettek az új kommunikációs panelek is: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, 

tovább folyik a magyar emberek és akaratuk semmibe vétele.

A külügyminiszter szerint szerdán megkeresték a LIBE-bizottságot, hogy a magyar kormány képviseletére legyen lehetőség, hogy kifejthessék az álláspontjukat. Azonban a bizottság vezetői ezt a kérést visszautasították. Ezzel leleplezték magukat, a LIBE-bizottság súlyosan antidemokratikus eljárást folytat az országgal szemben, hiszen nem számít nekik a magyar emberek véleménye, akarata – vélekedett.

Arról Szijjártó persze nem beszélt, hogy a jelentéstevő személyesen látogatott el Magyarországra, és vizsgálódott több ügyben, és a látogatás során a magyar kormány számos képviselőjével találkozott, ennél pedig még jóval többel szeretett volna konzultálni.

Szijjártó ellenben úgy látja, a választási kampányban is számos nyílt beavatkozási kísérlet volt a belpolitikai folyamatokba, azonban a magyar emberek világossá tették, hogy „köszönik szépen a tanácsokat”, de majd ők eldöntik, hogyan nézzen ki Magyarország jövője. Ennek ellenére a politikai támadássorozatot Brüsszel folytatja Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben – tette hozzá.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.