Izrael védelmi minisztériuma ellenzi a műholdas cégük „bizarr” eladását Orbán szövetségesének

A biztonsági tisztviselők azt is gyanítják, hogy maga Orbán Viktor áll a vásárlás mögött. 

2021. december 5., 12:02

Szerző:

Magas rangú védelmi tisztviselők szerint „instabil és nem demokratikus entitásoknak szolgáltatja ki Izrael műholdas kommunikációját", ugyanis az ország eladná a Spacecom többségét egy magyar üzletembernek, Mészáros Lőrincnek  – írja a Hareetz.

Izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az izraeli kommunikációs műhold-üzemeltető, a Spacecom 51 százalékának eladása ellen egy Orbán Viktorhoz kötődő magyar kommunikációs vállalatnak. A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az Amos izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó izraeli cég júniusi bejelentése, miszerint szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG tőzsdei társasággal.

A 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja.

A vállalat június 13-án jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel, megelőzve azt a nagyszabású üzletet, aminek résezként a magyar vállalat 221 millió sékelért (kb 22.5 milliárd forint) megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét, azaz a vállalat tulajdonjogát. A Spacecomnak nagy, mintegy 1,4 milliárd sékel adóssága van, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dolláros veszteséget szenvedett el. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – a 4iG mégis felajánlotta, hogy a részvények értékének 190 százalékáért megvásárolja az ellenőrző részesedést.

Az izraeli biztonsági intézmény, amelynek jóváhagyása szükséges az üzlet véglegesítéséhez, állítólag aggódik a Spacecom – amelyet „stratégiai biztonsági eszköznek” tekintettek – külföldi kézbe kerülése miatt, mivel a cég szolgáltatásokat nyújt a kormány minisztériumainak és különböző izraeli biztonsági ügynökségeknek is.

A fő aggodalom az, hogy az Amos műholdsorozat tulajdonjogának átruházása kárt okoz Izrael egyik stratégiai eszközének, és ahhoz vezethet, hogy az izraeli állampolgárokról, a kormányminisztériumokról és a különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemek kezébe kerülnek.

A biztonsági tisztviselők azt is gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, akit jobbkeze, Mészáros segít – aki a múltban azt állította, hogy vagyonát „Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségével” halmozta fel.

Egy, a részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy a stratégiai fontosságú eszközök – például a haifai kikötő, a sótalanító üzemek, az élelmiszeripari vállalatok és a Tel-Aviv metropoliszban épülő villamossínek – kínai vállalatoknak történő eladása óta döntés született a politika megváltoztatásáról. A tisztviselő szerint az új politikai irány nem engedni, hogy egy külföldi ország 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljon egy stratégiai jelentőségűnek minősített izraeli cégekben.

(Kiemelt képünk: Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)