Izraelben már az ötévesek is kaphatnak oltást

Különleges esetekben az 5-11 éves korosztály is megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát.

2021. július 28., 07:26

Szerző:

Különleges esetekben már az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium. Az új szabályok értelmében azok az 5 évnél idősebb izraeli gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akiknél fennállhatna a súlyos megbetegedés, vagy a halál veszélye – írta az MTI. A kockázati tényezők közé tartozik a túlsúly, a tüdő- vagy szívproblémák.

A minisztérium szerint nem fog külön kampány indulni az ötévesnél idősebbek oltására, és a tervek szerint alacsonyan tartják a beoltható gyerekek számát ebben a korosztályban. Jelenleg azonban a 9 évesnél fiatalabbak körében terjed leginkább a koronavírus. Az összes érintett 10 százaléka ebben a korosztályban van.

Kedden 2112 új esetet regisztráltak Izraelben, ami március óta a legtöbb. Az esetek többségében az új fertőzöttek a delta variánst kapták el. A 9,3 millió izraeli mintegy 57 százaléka már a vakcina mindkét adagját megkapta. Ez az arány a 10-19 évesek körében viszont csak 32 százalék.

(Kiemelt kép: JACK GUEZ / AFP)