Tizenöt év után ismét tárgyalt egymással a török és az izraeli külügyminiszter

Rendbe akarják tenni a palesztin ügy miatt régen megromlott kapcsolatokat.

2022. május 25., 18:27

Szerző:

Tizenöt esztendő szünet után fogadta török kollégáját egy izraeli külügyminiszter Jáir Lapid személyében. Lapid az Al Jazeera híre szerint kétoldalú megbeszéléséeket folytatott a Tel Avivba érkező Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel, 

a látogatást pedig „új fejezetnek” nevezte a török-izraeli kapcsolatok történetében.

„A cél az, hogy kifejlesszük és kiterjesszük gazdasági és civil együttműködésünket országaink között: vállalkozás és vállalkozás, valamint ember és ember között, hogy ki tudjuk aknázni országaink relatív előnyeit regionálisan és globálisan is, még a világjárvány és még a politikai feszültségek korában is” – mondta el Lapid miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a találkozó után.

A találkozó politikai jelentősége azért is nagy, mert Törökország az egyik fő anyagi támogatója a Gázai-övezetben és a Nyugati Parton is aktív palesztin terrorszervezetnek és radikális politikai csoportnak, a Hamasznak. A Hamasz 2006-ban Gázában hatalomra is került, ami miatt az övezetet gyakori háborúk és gazdasági blokád is sújtja.

Çavuşoğlu úgy fogalmazott, a kapcsolatok normalizálása a palesztinok számára oly fontos békének is fontos része lehet majd.

(Kiemelt kép: Mevlüt Çavuşoğlu török, és Jáir Lapid izraeli külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartanak Jeruzsálemben 2022. május 25-én. Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.