Tizenöt év után ismét tárgyalt egymással a török és az izraeli külügyminiszter

Rendbe akarják tenni a palesztin ügy miatt régen megromlott kapcsolatokat.

2022. május 25., 18:27

Szerző:

Tizenöt esztendő szünet után fogadta török kollégáját egy izraeli külügyminiszter Jáir Lapid személyében. Lapid az Al Jazeera híre szerint kétoldalú megbeszéléséeket folytatott a Tel Avivba érkező Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel, 

a látogatást pedig „új fejezetnek” nevezte a török-izraeli kapcsolatok történetében.

„A cél az, hogy kifejlesszük és kiterjesszük gazdasági és civil együttműködésünket országaink között: vállalkozás és vállalkozás, valamint ember és ember között, hogy ki tudjuk aknázni országaink relatív előnyeit regionálisan és globálisan is, még a világjárvány és még a politikai feszültségek korában is” – mondta el Lapid miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a találkozó után.

A találkozó politikai jelentősége azért is nagy, mert Törökország az egyik fő anyagi támogatója a Gázai-övezetben és a Nyugati Parton is aktív palesztin terrorszervezetnek és radikális politikai csoportnak, a Hamasznak. A Hamasz 2006-ban Gázában hatalomra is került, ami miatt az övezetet gyakori háborúk és gazdasági blokád is sújtja.

Çavuşoğlu úgy fogalmazott, a kapcsolatok normalizálása a palesztinok számára oly fontos békének is fontos része lehet majd.

(Kiemelt kép: Mevlüt Çavuşoğlu török, és Jáir Lapid izraeli külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartanak Jeruzsálemben 2022. május 25-én. Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency via AFP)