Izrael ismét rajtaütött Gázán

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök este és éjjel ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben – jelentette be az izraeli katonai szóvivő pénteken.

2023. október 27., 11:09

Szerző:

Az izraeli hadsereg gyalogsági, páncélos és műszaki alakulatok a légierő drónjainak és helikoptereinek támogatásával rajtaütöttek a Gázai övezet északi és középső részén. A műveletben a Hamász iszlamista szervezet célpontjait támadták Szadaija negyedben és az övezet más részein. A Hamász katonai állásait lőtték többek között Gáza városában, és rakétaindító pontokat, valamint a szervezet székházát is támadták.

Az izraeli hadsereg már a Gázai övezet környékén végrehajtott iszlamista mészárlás utáni első napokban átlépte a határt, holttesteket keresve. A csütörtökön megkezdett razziák már kiterjedtebb területeket értek el, az erők közelednek az izraeli határ közelében lévő lakóházakhoz. Katonai tisztviselők szerint a razziáknak az a célja, hogy információkat gyűjtsenek és összecsapásokat váltsanak ki az iszlamista fegyveresekkel, hogy azok előjöjjenek a civil lakóházak alatti rejtekhelyeikről.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy a Gázai övezetben a következő napokban is folytatódnak a szárazföldi razziák, melyek célja terroristák megölése, a terület előkészítése a tervezett nagyszabású behatolásra és az izraeli állások kiépítése.

Palesztin jelentés szerint az izraeli katonák megölték az Iszlám Dzsihád három fegyveresét a ciszjordániai Dzseninben. Egyikük a Dzsenin Brigád parancsnoka, Iszer al-Amer volt.

A katonai szóvivő szerint harminchat körözött palesztint tartóztattak le az éjszakai razziákban Ciszjordániában, közülük tizenheten a Hamász harcosai. Dzseninben tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, ebben vesztette életét Iszer al-Amer.

Az izraeli katonai hatóságok aláírták a Hamász egyik ciszjordániai magas rangú vezetőjének, Szalah al-Arúrinak a Rámalláh melletti Arura faluban lévő házának lerombolásáról szóló végzést. A szóvivő azt is közölte, hogy már 229 olyan személy családját értesítették szeretteik gázai fogvatartásáról, akiket a Hamász támadása során hurcoltak el október elején.

(Kiemelt képünkön izraeli katonák járőröznek egy úton a gázai határkerítés közelében 2023. október 10-én. Fotó: JACK GUEZ / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.