Itt őrzik Putyin jachtját

A nemrég kibővített lomonoszovi telephelyre kerülhetett Putyin szuperjachtja. A Szentpétervártól 40 km-re fekvő létesítményt kimondottan szuperjachtok tárolására építhették fel.

2022. október 24., 12:42

Szerző:

Több jel is arra utal, hogy az oroszok a Szentpétervártól 40 km-re, a Finn-öböl déli partján található Lomonoszovban felhúztak egy speciális létesítményt kifejezetten a szuperjachtoknak. Ide szállították Putyin 82 méter hosszú Gyilkos Bálna (korábban Graceful) nevű szuperjachtját – írta a rakéta.hu.

A lomonoszovi telephely gyorsan bővülni kezdett 2022 áprilisában. A létesítmény közvetlenül a kronstadti haditengerészeti bázis külső védművében és fellegvárának a védvonalán belül található. A kereskedelmi hajók által használt régi mólót az év elején, közvetlenül az ukrán háború kezdete után építették újjá.

Putyin hajója szeptemberben hagyta el Kalinyingrádot, ahová az ukrán invázió előtt futott be. A hajót később szeptember 26-án figyelték meg Észtország mellett. A hajó egyébként nem használta az AIS-(automatikus azonosító rendszer), ezért a Sentinel–2 műholdfelvételeinek elemzésével lehetett nyomon követni. A műholdképeken a lomonoszovi létesítményben korábban egy másik szuperjachtot lehetett látni, de ez kisebb volt, mint Putyin 82 méter hosszú hajója, ami a frissebb képeken látható.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.