Itt az oroszok új csodafegyvere

Sajnos semmi csodálatos nincs benne és a polgári lakosság ellen vetik be.

2022. március 22., 13:06

Szerző:

Az egyre lassuló – néhol 100-150 kilométert hátrálni kényszerülő orosz offenzíva hatására a moszkvai hadvezetés új fegyvert vetett be az ukránok ellen: a terrorbombázást.

Az orosz hivatalos propaganda szerint Putyin hadseregét virággal köszönti a náci elnyomás alól felszabadított ukrán nép, de az orosz ajkú kisebbség mindenképp. Ehhez képest a valóságban Ukrajna déli részén, ahol a legnagyobb számban él orosz kisebbség, ugyan olyan, részben civil ellenállásba ütköznek, mint az ukránok lakta vidékeken.

Szakértők abban is egyet értenek, hogy Kijev bekerítése nem fog sikerülni az orosz csapatoknak. Példaként azt hozzák fel, hogy a jóval kisebb kiterjedésű Grozníjt sem sikerült hermetikusan elzárni a külvilágtól. Kijev pedig három hete készül az ostromra – ami azt jelenti, hogy a bevonuló, alacsony morállal rendelkező orosz katonáknak minden sarokért, utcáért véres csatát kellene vívniuk a feltüzelt civilekkel és ukrán harcosokkal szemben. Minden elemző egy szóval írja le a helyzetet: Sztálingrád.

Éppen ezért dönthetett úgy az orosz hadvezetés, hogy a konkrét csaták helyett a lakosság ellenállását igyekszik megtörni terrorbombázással. A nagyobb városokat körülvevő katonai gyűrűben nagy számban áll az oroszok rendelkezésére klasszikus, csöves tüzérségi eszköz. Ezekkel az ágyúkkal nem lehet olyan pontosan célozni, mint a rakétalövegekkel – de nem is ez a célja most az orosz hadseregnek. Maripupolban a város vezetői szerint a lakóházak, vagyis a civil, polgári lakosság otthonainak 80 százalékát lerombolták már.

Az orosz hadvezetésnek, és személyesen Putyinnak sincs semmi veszteni valója – a Nyugat lassan kimeríti szankciós eszköztárát, így az egyre szaporodó polgári áldozatok nem rontanak Moszkva helyzetén érdemben.

(Kiemelt kép: Egy 2S7 Pion önjáró nehéz tüzérségi löveget szállító katonai teherautó halad az orosz-ukrán határ közelében egy úton az oroszországi Belgorod régióban. fotó: Mihail Voszkreszenszkij / Sputnik / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.