Itt a brit kémek szombat reggeli jelentése

Az orosz csapatok valószínűleg elfoglalták Lyman városának nagy részét. 

2022. május 28., 10:33

Szerző:

A brit védelmi minisztérium (MoD) közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

  • A MoD állításai szerint, az orosz erők valószínűleg elfoglalták a Donyecki terület északi részén fekvő Lyman városának nagy részét a kelet-ukrajnai offenzívájuk következő szakaszának előkészítő műveletében.
  • Lyman stratégiailag fontos, mert egy jelentős vasúti csomópont található itt, amely hozzáférést biztosít fontos vasúti és közúti hidakhoz a Sziverszki Donyec folyó felett 
  • A frissítés szerint az orosz csapatok valószínűleg „prioritásként kezelik a folyón való átkelés kikényszerítését” az elkövetkező napokban.

A hét elején az önhatalmúlag kikiáltott, Oroszország által támogatott Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pushilin az orosz államilag ellenőrzött médiának azt mondta, hogy népszavazást kezdeményez, ha Oroszország elfoglalná Ukrajna teljes Donyecki és Luhanszki területét.

(Kiemelt képünk: A pusztítás nyomai a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 26-án, a várost ért újabb orosz támadás után. A támadásban kilencen életüket vesztették, és tizenheten megsebesültek. Fotó:MTI/EPA/Szergej Kozlov)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.