Íme a brit kémek csütörtöki jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

Az oroszok megtámadták a liszicsanszki olajfinomító területét, a harcok jelenleg is folynak. 

2022. június 30., 10:17

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

A brit hírszerzés jelentése szerint: 

  • Továbbra is tartják magukat az ukrán csapatok Liszicsanszkban a szeverodonyecki visszavonulásukat követően. Popaszna irányából az oroszok folytatják a bekerítő-hadműveletüket, ami ha sikerrel jár, nem kell új átkelési pontot keresniük a Sziverszkij Donyec folyón.
  • A harcok jelenleg a liszicsanszki olajfinomító birtoklásáért folynak, ami 10 kilométerre délnyugatra található a városközponttól.
  • Az orosz erők továbbra is csupán korlátozott előrehaladást értek el, miközben az Iziumból irányából érkező támadásokkal megpróbálják bekeríteni az ukrán védőket Donyeck megye északi részén.
  • A háború kimenetélenek szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy az ukrán erők időben kitudják-e vonni csapataikat az egyes területekről, mielőtt az orosz csapatok bekerítenék őket. 

 

(Kiemelt képünk: Egy fiatal férfi sétál Mariupol egyik utcáján 2022. április 12-én, miközben az orosz csapatok fokozzák a stratégiai fontosságú kikötőváros elfoglalására irányuló hadjáratukat, amely része a Kelet-Ukrajnában várható tömeges támadásnak, miközben Oroszország elnöke dacosan kiáll az Oroszország szomszédja elleni háború mellett. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)